preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Autor: Tajana Tomoković, 21. 10. 2024.

U listopadu tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Naši učenici su sa svojim učiteljicama, učiteljima i uz pomoć roditelja, baka i djedova na razne načine obilježili ove dan. U matičnoj i u područnim školama, stolovi su bili puni, a djeca su blagovala i zahvalila na svemu što nam zemlja daje.

MŠ Podgorač, 1.- 4. razred

U četvrtak 17.10. 2024. učenici od 1. do 4. razreda matične škole u Podgoraču prigodno su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Kako u listopadu obilježavamo i Svjetski dan hrane te Dan jabuka, učenici su sa svojim učiteljicama pripremili pune stolove raznih vrsta peciva, kolača i kruha koje je svećenik Željko Benković blagoslovio. Nakon zajedničke molitve svi smo zajedno blagovali i uživali u poslasticama. Najljepša hvala svim vrijednim rukama majka, očeva, baka i djedova koje su pripremili ukusna peciva i slastice, kao i obitelji Paulić na donaciji jabuka.

Učiteljice Milica, Sofija,

Tajana, Suzana i Nada

MŠ Podgorač, 5.- 8. razred

Naši najstariji učenici, učenici od 5. do 8. razreda, izložili su zajednički stol prepun pekarskih proizvoda koje su donijeli od svojih kuća. Osim kruha, kiflica i drugog peciva, stol je bio prepun jesenskih plodova, voća i povrća. Uslijedila je degustacija i zahvala za sve što nam je zemlja dala.

   

 

PŠ Poganovci

Dani kruha u Područnoj školi Poganovci

Dane kruha obilježavamo svake godine u mjesecu listopadu. Tih dana izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. Tako smo i ove godine s nestrpljenjem dočekali dan kada smo slavili kruh i plodove zemlje.                            Toga su nas integriranoga dana, 17. listopada, dočekale zanimljive i raznovrsne aktivnosti. Kroz njih smo naučili kako nastaje kruh i da su za njegovo nastajanje  zaslužni mnog ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Naučili smo pjevati Pjesmu mlinskog kola, čitali smo pjesme i priče, izrađivali mlin, crtali pekarske proizvode i istraživali izreke o kruhu. Najzanimljiviji dio nastave bio nam je mjerenje sastojaka i pečenje kruha u pekaču. Na kraju smo uredili razredni pano i počastili se pekarskim proizvodima  koje su nam pripremile naše mame. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat mirisima i okusima, ali i aktivnostima, veseljem te zajedništvom.

Učiteljica Goranka Sarka

 

PŠ Budimci

Pečenje pogača u krušnoj peći u Budimcima

Protekli tjedan učiteljice i učenici PŠ Budimci obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Integrirane i zanimljive radionice, pjesme, igre i kruh iz krušne peći za učenike tek su neke od mnogobrojnih aktivnosti u kojima su sudjelovali.

Prilika je to za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje kao i za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane za tjelesno i mentalno zdravlje pojedinca.

Učiteljice (V. Tomić, Lj. Đurić i P. Hercog), vjeroučitelj M. Stanić skupa sa svim učenicima naše Područne škole Budimci posjetili su obiteljsko imanje Vaht, gdje nas je i ove godine ugostila baka naše učenice Eme iz  4. razreda, baka Zlata. Eminoj baki u pomoć priskočila je baka Lukačević, koja nas je prijašnjih godina ugošćavala u svom dvorištu istim povodom. Vrijeme je bilo kišno i poprilično hladno no to nas nije omelo da ponovimo kako se mijese domaći kruh i pogače te svim osjetilima i doživimo taj čarobni proces. Učenici su znatiželjno gledali vatru koju je baka potpalila u krušnoj peći i slušali pucketanje žari. Bake domaćice pred djecom su razvukle tijesto i oblikovale pogače te kad se vatra stišala, izvadile žar i u tepsijama poslagale pogače u krušnu peć.  Za vrijeme pečenja kruha u krušnoj peći učenici su rješavali osmosmjerke, slagalice i križaljke koje je za njih priredila učiteljica Ljubica. Između dva naleta kišnih kapi djeca su se poigrala loptom u prostranom dvorištu. Kruh i pogače uskoro su zamirisali te su bili spremni za degustaciju. Uz domaću svinjsku mast i domaći pekmez kušali smo sveže pečene krušne proizvode.

Mirisom domaćeg kruha i pogače, namazanih domaćom masti, posipano solju i crvenom paprikom vraćalo je učitelje u sretno djetinjstvo. Učenici su opet kroz iskustveno učenje usvojili nove i ponovili već viđene činjenice o nastanku kruha.

Patricija Hercog, PŠ Budimci

    

   

  

 

PŠ Stipanovci

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE U PŠ Stipanovcima

Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 18. listopada 2024. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom. Našu pekarsku proslavu zaokružili smo zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

 

PŠ Razbojište

                       Dani kruha, dani zahvale za plodove zemlje u PŠ Razbojište

Razbojište, 18.10.2024.

Šarenilom boja i mirisa plodova koje smo postavili u našoj učionici donijeli smo dašak jeseni koja je već duboko zagazila u naše krajeve. Uz dozrele i ukusne plodove koji se ubiru zadnji u našim vrtovima i oranicama obilježavamo Dane kruha te na taj način zahvaljujemo našoj plodnoj zemlji koja nam ih nesebično poklanja.

I ove godine različitim aktivnostima na nastavi podsjetili smo se o važnosti poštovanja naše zemlje koja nam poklanja plodove bez kojih ne bi bilo života na Zemlji.

Na nastavi HJ čitali smo tekstove i pjesmice koje slave i veličaju kruh kao glavnu našu prehrambenu namirnicu. Na nastavi LK crtali smo klipove kukuruza i oblikovali jabuku u tehnici kolaža, a na satovima Domaćinstva u sklopu projekta „Tjedan školskog doručka“ uz naše kuhare pripremali smo zdrav domaći obrok i pekli domaće kiflice.

U naše aktivnosti uključila se i učiteljica engleskog jezika Jelena Baričević Momčilović koja nam je pomogla pri izradi panoa s pekarskim proizvodima na engleskom jeziku. Naš župnik Željko Benković aktivno je uključio učenike 3.r. u Župnoj crkvi u Podgoraču 20.10. gdje se održavala svečana misa povodom Dana kruha. Učenici su recitirali pjesmu o kruhu i pjevali u malom crkvenom zboru.

U obilježavanje blagdana, u petak, naše mame su se velikodušno i rado odazvale pripremom različitih pekarskih proizvoda. Rano ujutro toga dana zamirisala je učionica prekrasnim mirisima toplih kiflica, domaćeg kruha, buhtli , kolača…

Lijepo postavljen blagdanski stol u učionici predstavljao je završetak svih naših aktivnosti ovih dana u kojima smo blagovali kruh i plodove zemlje.

Učiteljica Silvana Šarić




Kalendar
« Studeni 2024 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
28 29 30 31 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi



 > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju