preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Putujuća mačka Caty

Autor: Tajana Tomoković, 30. 3. 2021.

Učenici 4. razreda Područne škole Budimci s učiteljicom Patricijom Hercog uključili su se u novi ciklus projekta izdavačke kuće Školska knjiga „Otkrij tajnu za budućnost sjajnu“. Ovaj put izabrali su sudjelovati u kategoriji Nek' ti edukacija bude inspiracija.

Nekoliko tjedana uoči obilježavanja Svjetskog dana voda učiteljica je uspješno položila tečaj o održivom razvoju i rješenjima temeljenima na prirodi (Exploring Nature-Based Solutions (NBS) in Your Classroom) i to uz pomoć svojih učenika. S oduševljenjem je satu razrednika predstavila učenicima ideju o obilježavanju nadolazećeg Svjetskog dana voda na način uklapanja aktivnosti vezanih za NBS u nastavu. Učenici su pomoću dobro poznate metode Oluje ideja davali prijedloge, zapisivali ih na ploču te je ubrzo nastao niz od 10ak aktivnosti koje su učenici osmislili i koje žele provesti do samog dana obilježavanja Svjetskog dana voda- a taj dan bio bi za prezentiranje učinjenog. Veliki četvrtaši u planirane aktivnosti uklopili su upotrebu IKt-a  (nekoliko njima već dobro poznatih i korištenih web 2.0. alata). Učiteljica je sve ideje uobličila u cjeloviti scenarij poučavanja te ga uklopila u postojeći kurikulum. Scenarij poučavanja možemo zvati i razrednim projektom, a vrlo se lako uklapa i u kurikulume drugih zemalja. Scenarij poučavanja dobio je vrlo visoke ocjene kolega ocjenjivača iz stranih zemalja- sudionika tečaja.

Novi razredni projekt- scenarij poučavanja zatim smo proveli u djelo. Predložili smo našim prijateljima četvrtašima iz OŠ „Laza Kostić“ Gakovo, Srbija i njihovoj učiteljici Ljiljani Mudrinić žele li s nama provesti po prvi put ovaj projekt na što su oni s oduševljenjem pristali. Predstavili smo im aktivnosti koje su nam zajedničke te smo krenuli u novu avanturu.

Ime projekta: Putujuća mačka Caty

Sažetak: Caty je mačka koja voli putovati. Ovaj put putuje kroz države Hrvatsku i Srbiju.

Učenici su upoznati s konceptom socijalne i ekološke pravde kroz priču, fotografije i videozapise o mački Caty koja putuje spomenutim državama. Dok putuje mačka fotografira Jadransko more (Hrvatska) i Jezero Perućac (Srbija). No fotografije su uznemirujuće (prikazuju zagađenost mora i jezera. Putem web 2.0 alata (Linoit, WordArt) učenici analiziraju Catyne  fotografije kako bi izgradili društveno-ekološki okoliš (dno mora i jezera) pored kojeg bi željeli živjeti. U radu će koristiti isključivo reciklirane materijale. Ali prije nego što stvaranje novog okoliša započne moraju razgovarati i surađivati ​​sa svojim školskim kolegama (Hrvatska- Srbija) kako bi razumjeli principe i važnost rješenja temeljenih na prirodi (NBS). Rješenja koja se temelje na prirodi moraju imati koristi od biološke raznolikosti i podržati pružanje niza usluga ekosustava. Nastaju konačni proizvodi projekta- čisto dno jezera Perućac i čisto nezagađeno dno Jadranskog mora. Učenici dolaze do zaključaka i nalaze prirodna rješenja za sprječavanje daljnjeg zagađenja. Na samom kraju ispunjavaju evaluacijski upitnik (na engleskom jeziku) kojim procjenjuju svoje sudjelovanje tijekom provođenja aktivnosti u projektu. Na dan obilježavanja Svjetskog dana voda provedeni su projekt četvrtaši iz Budimaca  na Google videosusretu predstavili učenicima prijateljima iz osnovne škole u Indiji. Radi se o  Sanjivani International School, Mumbai, India, učenicima 2. i 3. razreda  i njihovoj učiteljici Bornali Chakraborty. Sastanku su prisustvovale i 2 učiteljice engleskog jezika njihovih učenika te dvije ravnateljice, njihova i naša. Učenici su ovim projektom razvijali cijelu lepezu kompetencija: komunikaciju na materinskom ali i na stranom jeziku, kompetencije o prirodnim znanostima i tehnologiji, digitalne kompetencije, kompetencije učenja te društvene i građanske kompetencije.

http://linoit.com/users/PatricijaH/canvases/Caty%20cat%20in%20Croatia

http://linoit.com/users/PatricijaH/canvases/Caty%20cat%20in%20Serbia

Učiteljica Patricija Hercog

 
Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju