preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Dan jabuka 2021.

Autor: Tajana Tomoković, 27. 10. 2021.

Dan jabuka tradicionalno se obilježava u našoj školi. Kroz pjesmu, ples, radionice, likovne i literarne radove, naši su učenici posvetili dan kraljici voća - jabuci.

Dan jabuka ove školske godine učenici 1. razreda PŠ Budimci obilježili su na satima hrvatskog jezika i matematike. Učiteljica im je pročitala naglas pjesmicu o jabuci pa su porazgovarali o dojmovima tijekom slušanja pjesme. Vježbali su finu motoriku šake izrezujući jabuke, precrtavali naslova u jedan red crtančice, a zatim bojali sočne plodove drvenim bojicama u jesenskim bojama. Izrezanim i obojanim jabukama ukrasili su jesensko stablo u holu škole. Na satu matematike učenici su uvježbavali korištenje ravnala te su na predlošku jabuke povlačili ravne crte koristeći ravnalo te su za razonodu složili tangram- plod jabuke. Na posljetku zanimljiva 2 školska sata učenici su se zasladili slasnim plodovima koje su poslali roditelji u školu.

Učiteljica Patricija Hercog

U Područnoj školi Poganovci učenici su prezentirali  razredni projekt Jabuci u čast u sklopu kojega su istraživali najpoznatije vrste jabuka, koristi od jabuka te izreke o njima. Naučili su i kako skuhati kompot od jabuka. Dok se kompot kuhao, tražili su jabuku kao skriveni predmet te igrali štafetne igre sakupljanja jabuka u košarice. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, kolačima koje su im pripremile mame i kompotom kojeg smo sami skuhali. Dan smo začinili darivanjem jabuka. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat aktivnostima, veseljem, zajedništvom i suradnjom.

Učiteljica Goranka Sarka

PŠ Budimci, 2.i 3.razred - Educirali smo se o vaznosti voca posebno jabuka, unaprijedili znanje o poboljsanju kvalitete zivota jedenjem voca, posebno jabuka. Poticali smo se na promjenu i prihvacanje pravilnih prehrambenih navika. Razlikovali smo jabuke prema boji, velicini, okusu i sorti.

Učiteljica Sanela Mužar Horvat

Razbojište, 20. listopada 2021.

Zamirisale su ovog jutra jabuke u našoj školi.

Zelene, crvene, žute, male, velike, kisele, slatke, mirisne,…. Dolaskom jeseni dozrijeva jabuka – „kraljica voća“ kako je mnogi zovu.

Danas je njihov dan – Dan jabuka.

I mi smo odlučili obilježiti ovaj dan, te različitim aktivnostima odati priznanje toj zdravoj voćki.  Na početku dana nekoliko pročitanih pjesmica i kratkih tekstova o jabuci. Šaljivo, zanimljivo i poticajno.

Učenici 2. i 3. r. prezentirali su svoje male umne mape kojima su prikazali što su sve istraživali o jabuci. Pridružili su im se i učenici 4. r. koji su također imali zadatak istražiti jabuku i pronaći recepte za kolače od jabuka. Saznali smo koje se vrste jabuka uzgajaju u RH, koje vitamine i minerale sadrži jabuka, upoznali se s izrekama i poslovicama o jabukama, te kolika je važnost konzumacije jabuke za naše zdravlje. Učenik 1. r. recitirao je pjesmu „Žuta jabuka“.

Na blagdanskom stolu ukrašenom korpicama punih jabuka našao se i med, te džem od jabuka. Dobro smo se osladili kušajući jabuku s medom i integralni kruh s džemom. Prepoznavali smo vrste jabuka po izgledu i okusu. Tu nam je od velike pomoći bio učitelj Benjamin koji je prevodio engleske nazive jabuka i objašnjavao njihovo porijeklo.

Nakon toga sve svoje radove posložili smo na razredne panoe.

I slijedećih dana jabuka je bila tema naših razgovora. Trudili smo se sve dobro naučiti o njoj jer nas je čekao kviz znanja s našim etwinning prijateljima 3. r. iz Sivca, Republika Srbija.

U petak smo održali videokonferenciju s našim prijateljima. Dobro smo se pripremili i odlično odradili kviz. Prva tri mjesta bila su naša. Ludilo!

A, naša kreativnost se posebno pokazala u zajedničkom pisanju pjesme o jabuci. Jedan stih mi, jedan oni. Zanimljivo i napeto! Dobro smo se zabavili i nasmijali.

Jabuka je bila glavna tema ovog tjedna u našoj školi. Zasluženo!

 

                                                   Učenici i učiteljice Ljubica Đurić i Silvana Šarić

 

Jedna je kraljica voća – jabuka. Zdrava i rumena, žuta ili zelena, svake godine u listopadu izmami osmijeh na naša lica. I ove godine učenici 2.a razreda MŠ Podgorač obilježili su Dan jabuka kroz niz aktivnosti integriranih u nastavu. Tijekom 8 dana provodili su pokus „Truljenje jabuke” i istraživali hoće li prije istrunuti kriška jabuke u hladnjaku, u kuhinji,u vodi ili na dvorištu. Na satu Hrvatskoga jezika olujom ideja u alatu WordArt pisali su sve riječi kojima možemo opisati jabuku, načinili plan opisa i stvorili kratak opis ovog posebnog voća. Na satu matematike natjecateljskom igrom u skupinama ponovili su rimske brojeve. Najviše radosti izazvala je degustacija proizvoda od jabuka (sok, čips, voćka i čaj). Prikupljajući i analizirajući podatke pokazali su koji proizvod od jabuka im se najviše svidio. Naravno, bio je to čips. Vježbali su i izvodili štafetne igre s jabukom, kotrljali se baš kao ona. Na satu Likovne kulture slikali su kiselu i slatku jabuku, mozaikom, poput Alme Thomas. Stvorili su i knjigu recepata naših najdražih kolača s jabukama, a zahvaljujući vrijednim roditeljima, za kraj smo se s istima i počastili. Obogaćeni novim iskustvima i znanjima, radujemo se proslavi Dana jabuka i dogodine.

Učiteljica Milica Ivančić

Dan jabuka obilježili smo raznim aktivnostima kroz 2 dana, 20. i 22. listopada. Učenici 3.a razreda su čitajući igrokaz Ksenije Grozdanić, Muke zbog jabuke, saznali puno toga o jabuci koja je naizgled samo obično voće. Saznali su zašto je jabuka zdrava, koje koristi od nje imamo, koje stare običaje vežemo uz jabuku te kako je znanstveniku Newtonu pomogla u važnom otkriću. Učenici su potom u paru izrađivali plakate i prikazali neke od poslovica koje vežemo uz jabuku, izrađivali jabuke od papira, a zatim smo načinili i zajednički likovni rad, pop art jabuke po uzoru na umjetnika Andya Warhola. Učenici su također pisali akrostihove o jabuci i opisivali jabuku pridjevima. Na satu TZK-a učenici su koristili jabuku kao  pomagalo u opće pripremnim vježbama, a zatim su se utrkivali s jabukom na dlanu. Na kraju su se učenici okrijepili voćnom salatom na štapićima koju su sami napravili. I sat matematike je prošao u znaku jabuka. Učenici su rješavali različite zadatke kroz koje su vježbali zbrajanje i oduzimanje višekratnika broja 100 te zbrajanje troznamenkastoga i jednoznamenkastoga broja. Pod dodatnim satom matematike učenici su rješavali sudoku, također s jabukama različitih boja. U sklopu izvannastavne aktivnosti učenici su uvježbali i izveli igrokaz Muke zbog jabuke.

Igrokaz: https://youtu.be/V7rzdx__z_o 

Kroz ova dva dana puno smo toga naučili o jabuci, odradili pregršt raznih aktivnosti i neizmjerno se zabavili.

Učiteljica Tajana Vinić

Tradiciju Dana jabuka 20. listopada  nismo zaboravili niti ove školske godine. Već četvrtu  godinu za redom obilježavanje ovog dana je dio međunarodnog eTwinning projekta, ove godine pod nazivom  Dan jabuka 2021. Učenici 1./3. razreda u PŠ Stipanovci uveličali su svečanost ove kraljice voća u svojoj školi i cijeli tjedan posvetiti upravo toj voćki. Prve dane naučili smo puno toga o toj neprocjenjivoj i zdravoj namirnici. Sve smo to zapisali i oslikali u literarnim i likovnim uradcima. Uredili smo mali kutić u našoj učionici i zasadili našu voćku jabuke. Učenici 3. razreda istraživali su o jabukama i naučili da jabuka pripada u porodicu ruža te da postoji oko 8 000 sorti jabuka. Pisali smo o jabukama zanimljive i šaljive pjesmice kojima smo uveseljavali jedni druge. Učenici 1. razreda proveli su taj dan u igrama na temu jabuka. Poigrali smo se jabukama u kreativnim igrama u razredu, skupljali smo jabuke po razredu, slagali ih u obliku puzzli  te smo zaigrali igru Zagrizi čovječe pomoću igraćih kockica. Na kraju smo se zasluženo počastili slatkim plodovima jabuke, a hladne ručice ugrijali smo toplim čajem od jabuke i cimeta te slatkim keksima od jabuka. Uživali smo u svakoj aktivnosti i s veseljem iščekujemo idući Dan jabuka 20. listopada.

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

Učenici 4. razreda MŠ i ove su godine brojnim zanimljivim aktivnostima obilježili Dan jabuka. Ove godine sudjelujemo u eTwinning projektu Dani jabuka, dani zdrave hrane. Učenici su kroz niz aktivnosti saznali nešto više o zdravoj prehrani i tradicijskim obilježju JABUKE kao zdrave hrane.

Pomoću PowerPoint prezentacije upoznali smo se sa vrstama jabuka, važnosti jabuka za život ljudi te tradicijskim obilježjima jabuka kao zdrave hrane. Učenici su na tabletima, u skupinama (u programu Jigsaw), odigrali slagalicu čije je rješenje bila fotografija košare pune jabuka. Zatim su odigrali igru memory (Wordwall) te se zabavili. Na satu Hrvatskoga jezika u izrezane jabuke od kolaž papira, pisali su pridjeve (opisne, posvojne, gradivne). Na satu Matematike rješavali su nastavni listić bojajući zadana polja bojama koje su zadane (trebali su odrediti brojeve prema napisanim dekadskim jedinicama i mjesnoj vrijednosti znamenaka). Na satu Glazbene kulture igrali smo igru “Glazbene stolice” s jabukama u ruci. Plesali smo stari ples Skarazula Marazula kojega smo učili na satu Glazbene kulture, naravno, s jabukama u ruci. Na satu Tjelesne i zdravstvene kulture odradili smo opće pripremne vježbe s jabukama, dječje poskoke te smo se u skupinama natjecali odrađujući zadane poligone. Učenici su radili kolut naprijed i natrag pazeći da njihova tijela pri kolutanju imaju oblik jabuke. Čitali smo priču: Kako su jabuke dobile zvijezdu te smo prema njoj izradili audiovizualnu slikovnicu. Na satu Likovne kulture, po uzoru na umjetnicu Almu Thomas, izradili smo jabuke oblikujući mozaik kolaž papirom, toplim bojama. Nakon zabavnih aktivnosti, učenici su riješili evaluacijski listić te pokazali da su im aktivnosti povodom Dana jabuka bile izrazito zanimljive. Tijekom cijelog dana, učenici su uživali u okusima različitih jabuka koje su donijeli u školu. 

Našu audiovizualnu slikovnicu možete pogledati na klikom na sljedeću poveznicu: https://read.bookcreator.com/DTw9OiR83nblP2PajozuSMLxdi93/vPa07npSRyO5JOA9JzCvYQ

učiteljica Suzana Hardi
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju