preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE

Autor: Tajana Tomoković, 27. 10. 2021.

Naši su učenici i ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Toplina i mirisi domaćih proizvoda širili su se našim školama, a što su to učenici radili pročitajte u izvještajima naših učiteljica.

I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.

Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 15. listopada 2021. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Ubrzo smo se i poigrali žitaricama te smo zavezanih očiju morali prepoznati žitaricu po obliku. Naučili smo prigodne pjesmice koje su nam i recitirali uz kreativno izrađene lutke. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom.  Prilagođeni epidemiološkim mjerama ove godine miris pekarskih proizvoda nije se širio našim učionicama pa se nadamo da ćemo na godinu vrijedne ruke nestrpljivih đaka umijesiti tijesto i ispeći svoje pekarske slastice. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

Učenici 2.i 3. razreda PŠ Budimci i ove godine obilježili su važne datume posvecene Danima kruha, Danima jabuka i Danu kravate. Svakoj namirnici posvetili smo jedna dan i obiljezili je na prigodan nacin zanimljivim aktivnostima. Istrazili smo zastupljenost razlicitih vrsta zitarica u prehrani stanovnistva, prehrambene navike kroz stoljeca, odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Upoznali smo se s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha), ukazali na vaznost zdrave prehrane. Učenici su slikali, pjevali, recitirali, glumili. Poštujuci epidemioloske preporuke kruh i krušne proizvode nismo donosili u skolu. Tijesto se ipak ponegdje tradicionalno mijesilo i peklo u domovima nasih ucenika. Radujemo se i prizeljkujemo bolja vremena i obiljezavanju ovih posebnih dana u tradicionalnom duhu. 

Ove školske godine 1. razred PŠ Budimci po prvi put slavi i obilježava listopadske iznimno važne nadnevke: Svjetski dan hrane, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dani kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Već krajem rujna na poseban način obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o otpadu hrane kroz upoznavanje sa slikovnicom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Slikovnicu su dobili svi učenici prvih razreda naše domovine na dar od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. O nastanku i važnosti kruha i plodova zemlje pogledali su kratki video na platformi udžbenika Školske knjige ( https://www.e-sfera.hr ). Izrađivali smo krušne proizvode u likovnoj tehnici glinamol i plastelin, a roditelji su skupa s djecom skupili jesenske plodove i lišće te donijeli u školu. Od svega nabrojanog organizirali smo IZLOŽBU pod nazivom Naši jesenski dani kruha, plodova jeseni i zahvalnosti za plodove zemlje. Cijela izložba prvašića može se pogledati u holu naše područne škole, a kako smo itekako zakoračili u jesen izložbu ćemo samo nadopunjavati radovima i proizvodima koji nastanu u narednom periodu u našem razredu.

Učiteljica Patricija Hercog

PŠ Poganovci - Dane kruha obilježavamo svake godine u jesen, u mjesecu listopadu. Tih dana izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. I ove smo godine s nestrpljenjem dočekali dan kada smo slavili kruh i plodove zemlje te smo uz Dane kruha obilježili i Dan jabuka. Toga su nas dana dočekale zanimljive i raznovrsne aktivnosti. Najprije smo gledali kratki film Od zrna do kruha, koji nas je poučio kako nastaje kruh te da u njegovom nastajanju sudjeluje mnogo ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke i glumili. Smišljali smo matematičke priče s pekarskim proizvodima. Crtali smo pekarske proizvode i uređivali pano. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, kolačima koje su im pripremile mame i kompotom od jabuka kojeg smo sami skuhali. Dan smo začinili darivanjem jabuka. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat aktivnostima, veseljem, zajedništvom i suradnjom.

Učiteljica Goranka Sarka

Razbojište, 14. listopada 2021.

Ispred naše škole topao vjetar igra se s vodom iz fontane i u nju baca otkinuto žuto, crveno i smeđe lišće s obližnjih stabala. U zraku miris dima iz toplih dimnjaka i gakanje posljednjeg  jata divljih pataka koje je krenulo na put prema jugu.

Jesen je u pravom smislu riječi. A listopad je jesenski mjesec u kojem obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Mjesec kada prirodi zahvaljujemo za sve što nam je podarila.

Našu školu ukrasili smo narančastim bundevama, klipovima žutog kukuruza, crvenim, zelenim i žutim jabukama i šumskim plodovima, a prozore stablima breza koje pozdravljaju svoje zadnje listiće.

Prava jesen u učionicama.

U dogovoru s vjeroučiteljicom Slavkom osmislili smo kako u ovom lijepom ambijentu svečano obilježiti Dane kruha.

Na satu Vjeronauka razgovarali smo o temi „Za što sve moramo biti zahvalni?“ i „Isus hrani mnoštvo“, te izrađivali dječaka koji nosi kruh i ribe, te crtali tanjur na kojem su se našla jela koje je Isus jeo.

Na satu Hrvatskog jezika čitali smo tekstove o kruhu. Pisali priče i igrokaze o krušnim proizvodima u kojima peciva na policama pekarnice razgovaraju o svom životu. Napisali smo i nekoliko pjesmica u kojima su se našli pekari, mlinovi i vodenice.

Istraživali smo vrste žitarica od kojih se može napraviti kruh.

A na satu Likovne kulture kruh smo „ispekli“ temperama u tonovima boja i oblikovali peciva glinamolom umjesto tijesta.

Na kraju smo svoja nepca zasladili krofnama koje nam je donio naš kuhar Ivan. Kao da je znao da smo baš o njima pričali!

PRIČA JEDNOG KRUHA

Kad me gospođa Vesna toga jutra kupila odmah me stavila u ladicu za kruh. Prvo su me probali za doručak. Onda sam iz ladice slušao kako baka kuha ručak i vijesti s TV-a.

DANI KRUHA! Razumio sam glas s TV-a. O meni govore?! Pa ja sam taj kruh kojeg svi vole. Različitog okusa i oblika drag sam svima.

                                                                                   FILIP VOJTULEK, 4.r.

                                  Učenici i učiteljice Slavka Đukić, Ljubica Đurić i Silvana Šarić

 

Učenici od 5. do 8. razreda također su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje , ali u svojim učionicama sa svojim razrednicima. Učenici 7.c donijeli su pekarske proizvode i pogostili se na satu razrednog odjela.

U nedjelju je u župnoj crkvi održana i misa zahvalnica za plodove zemlje, a u svečanom programu sudjelovali su naši učenici, vjeroučiteljica Marijana Černava i učiteljica glazbene kulture Mirjana Kučić.

Dane kruha obilježili smo 15. listopada. Upoznali smo vrste kruha i pekarskih proizvoda, razgovarali o kruhu kao osnovnoj namirnici, ali i o ostalim namirnicama koje čine sastavni dio zdravoga obroka. Učenici su zatim crtali pekarske proizvode, a potom ih izrađivali od glinamola. U sklopu izvannastavne aktivnosti učenici su uvježbavali izražajno čitati pjesme o kruhu. Na kraju smo ukrasili pano i izložili svoje radove.

Učiteljica Tajana Vinić 

 

4. razred PŠ Budimci obilježili su Dane kruha uz pjesmu, a potom nastavili u navijačkom duhu repajuči ususret utakmici Hrvatke reprezentacije

Učitelj Ivan Ferenčak

 
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju