preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Naš Advent i učenje o Božiću u Finskoj

Autor: Tajana Tomoković, 27. 12. 2021.

Vrijeme pripreme za blagdan Božića u 1. razredu Područne škole Budimci od prvog dana je čaroban samim time što je ovo prvi Advent kojeg učenici prvog razreda dočekuju u školi s prijateljima i svojim učiteljima. Svaki dan učili su o starim i novim običajima vremena prije samog blagdana, prije rođenja Isusa. Čarobno vrijeme u godini učinili su još čarobnijim izradivši svoj razredni adventski kalendar – jelku su okitili kuglicama koje su sami izradili u neobičnoj tehnici kidanja i lijepljenja papira u boji po njima. Ispod svake kuglice skrivalo se jedno dobro djelo kojeg taj dan ili u sljedećim danima svi učenici trebaju uraditi. S nestrpljenjem se otvarala kuglica po kuglica i dobra djela se otkrivala. Odlaskom kućama nakon nastave učenici su nesebično i činili dobra djela a svakim novim danom izvještavali ostatak razreda o djelu koje su uradili.

Nastavili smo u prosincu i aktivnosti unutar razrednog projekta učenja o Finskoj (o obrazovnom sustavu u Finskoj) i običajima u toj zemlji. Posebno smo se u prosincu zanimali za blagdan Božića i neizostavnog Djeda Božićnjaka (Djeda Mraza). U tome su nam i ovaj put pomagači bili knjižice izdane od strane Ministarstva vanjskih poslova Finske (Odjel za kulturu i komunikaciju/Odsjek za javnu diplomaciju) koje smo dobili od Počasne konzulice Z. Špoljarić početkom ove školske godine. Učenici su došli na ideju prikazati na panou u holu škole kako zamišljaju izgled sela Djedice. Detalj po detalj učenici su kroz tjedan dana postavljali na pano te negdje sredinom prosinca selo koje se smjestilo negdje na sjeveru Finske poprimilo je konačni izgled.

Proveli smo nekoliko likovnih radionica izrade blagdanskih čestitki za sve naše škole, po jednu čestitku za MŠ Podgorač te za područne škole u Stipanovcima, Poganovcima, Razbojištu i za ostale razrede naše škole u Budimcima. Neizostavno kićenje razredne jelke na tradiicionalan način nije ni ovaj prvi zajednički Advent izostalo.

Kuglica po kuglica, dobro djelo za dobrim djelom, čestitka po čestitka i stigao nam je blagdan Božića. Svim djelatnicima OŠ Hinka Juhna Podgorač i svim učenicima čestit Božić i sretnu nadolazeću Novu 2022. godinu žele Maksim, Ema, Anastazija, Senad, Leonardo, Tin, Luka, Marijo, Nikolina i učiteljica Patricija!

Učiteljica Patricija Hercog

 
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju