preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

SVJETSKI DAN ŠKOLSKE IGRE 2022.

Autor: Tajana Tomoković, 3. 2. 2022.

GLOBAL SCHOOL PLAY DAY

Global School Play Day | SVJETSKI DAN IGRE 2022. inicijativa je nastala od samih nastavnika 2015. godine.

I ove godine pridružili smo se nastavnicima diljem svijeta kao podrška važnosti dječje nestrukturirane igre, jednog od najbitnijih stavki u razvoju djeteta. Zašto je igra važna? Ona stimulira mozak, jača samopouznanje i pravo je svakog djeteta. Ne dopustimo da tehnologija postane zamjenski prijatelj djeci modernog doba.

PŠ Stipanovci

Učenici 1./3. razreda u PŠ Stipanovcima obilježili su 2. veljače 2022. Svjetski dan školske igre (ili, igre u školi). Umjesto knjiga, u školu su taj dan donijeli svoje omiljene igračke. Taj dan u školi nije bilo vođenja nastave ili učiteljskog poticanja na radne aktivnosti.  Školske torbe taj dan su bile pune igračaka, a kroz integrirani radi dan učenici su proveli u slobodnoj igri bez intervencije učitelja. Sami su odlučivali što će, kada, koliko i s kime će se igrati. Uz topao čaj i mirisne kekse igri nije bilo kraja. Ovakvim kreativnim aktivnostima dokazali smo da se današnja djeca itekako znaju igrati i družiti. Možda to nisu igre koje je igrala generacija njihovih roditelja - mada su igrali i "Mlin", "Domino", "Čovječe ne ljuti se", ali svako vrijeme nosi svoje igre. Ovaj dan učenici su uživali na nastavi u igri i veselju te su zaželjeli kako bi barem jedan dan u tjednu bio ovakav. Taj dan naučili smo kako je igra je važan dio odrastanja, a današnjom nestrukturiranom igrom su dokazali da su na pravom putu jer su razvijali suradnju, prijateljstvo i toleranciju.

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

PŠ Poganovci

Igra je važan faktor dječjeg odrastanja i upravo se zato Područna škola Poganovci priključila Svjetskom danu školske igre. Učenici su danas s veseljem nosili svoje školske torbe jer su bile pune najdražih igračaka i različitih igara. Tijekom nastavnog dana igrali smo različite prigodne igre. Dan smo započeli uživljavanjem u ulogu svoje najdraže igračke, a nakon toga su se redale različite društvene igre. Najzanimljivija nam je bila igra Čovječe glupiraj se u sklopu koje smo izvlačili kartice s veoma zanimljivim zadacima, a ujedno i razvijali tehniku čitanja.  Poradili smo i na našoj motorici pa smo pjevali i plesali oko stolica, igrali igru Pošla majka s kolodvora te pokušali savladati staru i zaboravljenu igru s vunom. Tako smo proveli jedan neobičan, zabavan i izuzetno koristan dan. Osim što smo naučili nove igre i neke stare sačuvali od zaborava, učili smo i poštovati želje drugih. Razvijali smo takmičarski i timski duh, suradnju, druželjubivost i zabavili se bez ekrana.

Učiteljica Goranka Sarka

PŠ Razbojište

Prve srijede u veljače svake godine obilježava se Globalni dan igre u školi.

I ove godine naša škola se uključila u ovaj projekt.

Započet 2015., Global School Play Day je jedan dan koji je namijenjen učenicima da ne rade ništa osim da se igraju cijeli dan. Učenike se potiče da ponesu igračke, ali elektroničke igračke ili bilo koje uređaje sa zaslonima treba izbjegavati. Organiziraju si sami igru ​​na bilo koji način i jednostavno se opuštajući uživaju u njoj.

Učenici su danas donijeli u školu različite igre (Monopol, Čovječe ne ljuti se, šah), Lego kockice, lutke i mnogo zanimljivih inovativnih igračaka. Uživali su u igri, ali su željeli da se i mi učitelji uključimo u igru. Učitelj Benjamin je morao odigrati nekoliko igara s kartama, učiteljica Silvana nekoliko napetih šahovskih partija, a učiteljicu Mariju upoznavali su s novim igračkama za koje ni mi drugi nismo znali.

Igrajući se učenici razvijaju svoje samopouzdanje, bolju komunikaciju, pokazuju svoju kreativnost i razvijaju sposobnost organiziranja različitih aktivnosti. Danas su u našoj školi učenici upravo to i pokazali.

Na kraju su iskazali želju da ovakav dan organiziramo još koji put u tijeku školske godine.

Učenici PŠ Razbojište i učitelji

Benjamin Lovrić, Marija Hmura i Silvana Šarić
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju