preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Dan sigurnijeg interneta

Autor: Maja Milinković, 9. 2. 2022.

       

I ove smo školske godine sudjelovali u obilježavanju Dana sigurnijeg interneta. Cilj sudjelovanja bio nam je poticanje i promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja mežu mladima i djecom. 

Na koji smo ga način i kroz koje aktivnosti obilježili pogledajte u nastavku.

"8.2. obilježava se Dan sigurnijeg interneta. 2.a razred MŠ Podgorač i ove godine priključio se obilježavanju. Pogledali smo nekoliko filmića koji su nas upoznali s prednostima i nedostacima korištenja internetima kao i s opasnostima koje nas tamo mogu zateći. Upoznali smo se i sa značenjem raznih e-mojia i piktograma koje možemo koristiti u online pisanju. : - ), : - *, < 3 Odlučili smo izraditi vlastita Internetska pravila i Internetski bonton koji će svima poručiti kako se treba, a kako ne treba ponašati u online okruženju. Napravili smo i dva stripa kao moguće rješenje na neugodne situacije koje nas tamo mogu zateći. Na nastavi Hrvatskoga jezika učili smo o grafičkom prikazu pa smo odlučili istražiti koliko vremena učenici 2.,3. i 4. razreda provode na internetu te što pritom najviše rade. Rezultate smo prikazali grafom. Otkrili smo da većina učenika na internetu provodi manje od 1h, ali i da pametne uređaje uglavnom koriste za igranje igrica, a puno manje u obrazovne svrhe. Virtualni pozdrav šalje vam 2.a razred i učiteljica Milica Ivančić."

Učiteljica Milica Ivančić,

MŠ 2. razred

           

 

"Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine drugog utorka u veljači, pa su tako i ove godine, 8. veljače, učenici 4. razreda matične škole sudjelovali u brojnim aktivnostima koje su namijenjene prvenstveno djeci i mladima s ciljem poticanja i promicanja sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja.

Učenici su se upoznali s prednostima i nedostatcima interneta. Razgovarali smo o prihvatljivim i neprihvatljivim ponašanjima na internetu. Pogledali smo prezentaciju s pravilima ponašanja na internetu “Sigurni s Neticom”. Prijateljica Netica na zanimljiv i djeci blizak način, predstavila je učenicima pravila kojih bi se trebali pridržavati. Nakon toga, učenici su samostalno rješavali pripremljeni listić kojega su kasnije predstavili ostalim učenicima u razredu (za što koriste internet, što najviše vole raditi na internetu, savjeti za osobe koje se nikada nisu služile internetom).

Iako tijekom godine često govorimo o sigurnosti na internetu, danas smo ponovili sve što do sada znamo, ali i naučili neka nova pravila."

Učiteljica Suzana Hardi,

MŠ 3. razred

 

"Učenici 8.a i 8.b razreda su na nastavi engleskog i njemačkog jezika obilježili Safer Internet Day tako što su pisali pozitivne komentare na objave u forumu. Učiteljice su pripremile Wakelet kolekciju koja predstavlja forum, postavili objave, a učenici su potom pisali komentare na stranom jeziku. Ovime smo osvijestili važnost uljudnog ponašanja na internetu i poticali pisanje pozitivnih komentara na društvenim mrežama. Našu Wakelet kolekciju možete pogledati na poveznici."

Učiteljice Tajana Tomoković i Jelena Baričević Momčilović, 

MŠ 8. razred

 

"Povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta, suradnja osmaša i mališana (učenika 2. i 3. razreda) iz Razbojišta i njihovih učiteljica Ljubice Đurić, Jelene B. Momčilović i Maje Milinković nastavila se u sklopu projekta „Veliki uče male“ te "Uživo i na daljinu, ali sigurno". Putem videokonferencije, prisjetili smo se što je elektroničko nasilje, kako ga prepoznati, koje su njegove posljedice, kako ga spriječiti,... Mališani su sa velikim zanimanjem slušali što su im "veliki" (osmaši) imali za reći. Nakon toga su nam ispričali koriste li oni društvene mreže (preko kojih najčešće dolazi do elektroničkog nasilja), čemu im služi mobitel, jesu li se do sada susreli sa cyberbulling-om,... Kako bi, na njima zanimljiv način, provjerili znanje o naučenom, osmislili smo i kreirali društvenu igru pod nazivom „Zajedno za bolji internet“ (ovogodišnji slogan Dana sigurnijeg interneta i Centra za sigurniji internet). Zadatke za učenik i digitalnu knjižicu s uputama društvene igre „Zajedno za bolji internet“ možete pogledati u nastavku."

Učiteljica Maja Milinković, 8. razred

Digitalna knjižica

"8. veljače 2021. obilježavamo Dan sigurnijeg interneta, a povodom tog dana, stručna suradnica pedagoginja, Nina Erdeš Babić, održala je Sat medijske pismenosti s učenicima 5. b razreda. Na satu smo razgovarali o sigurnosti i zaštiti djece na internetu, o društvenim mrežama i različitim aplikacijama te zaštiti osobnih podataka. Podijelili smo vodič za učenike i roditelje (i sve one koje žele znati više o digitalnom dobu) Kako se zaštiti u svijetu interneta i mobilnih uređaja. Učenici su pogledali obrazovni video-sadržaj o pravilima konstruktivnog „online“ ponašanja te su sami osmislili poruke koje žele podijeliti sa svojim prijateljima i svim učenicima Škole! smileyyes"

Nina Erdeš Babić, stručna suradnica pedagoginja

 

  

 

„Učenici Područne škole Poganovci i ove su godine prigodnim aktivnostima, koje su im osmislile učiteljice Ane Nenadić i Goranke Sarka, obilježili Dan sigurnijeg interneta u duhu slogana "Zajedno za boli internet". Obilježavanje smo započeli bajkom Tri praščića, koju smo pokušali prenijeti u današnji, moderni svijet, u svijet interneta i društvenih mreža te smo napisali modernu verziju ove bajke. Nakon što smo prepoznali opasnosti u virtualnom svijetu, potražili smo mudre savjete naše Netice. Prolazeći kroz sadržaje radne bilježnice Sigurni s Neticom, prisjetili smo se osnovnih pravila za sigurno korištenje društvenih mreža. Pravila smo napisali i ugradili u temelje naših kućica, a potom smo rješavali kviz kako bismo saznali koliko smo sigurni na internetu, tj. od čega su izgrađene naše kućice. Završne aktivnosti bile su uređenje panoa i igranje društvene igre. Iz rezultata kviza bilo je vidljivo da se većina djece brine o svojoj sigurnosti i uočava važnost čuvanja svojih osobnih podataka. Isto tako, ukoliko se javi prijetnja, znaju da se uvijek mogu obratiti svojim roditeljima i učiteljima za pomoć."     

                                  Učiteljica Goranka Sarka,

PŠ Poganovci   

                       

 

"Dan sigurnijeg interneta obilježava se svake godine početkom mjeseca veljače. Cilj programa je promicanje sigurnog i odgovornog načina korištenja tehnologije kod mladih ljudi koji uče o njoj. INSAFE organizacija svake godine odabire temu u okviru koje će se organizirati aktivnosti obilježavanja ovoga dana.

Nekoliko zadnjih godina aktivno sudjelujemo u ovom programu kako bi i sami poboljšali svoje digitalne kompetencije i odgovornost pri korištenju digitalne tehnologije.

Ove godine svoje aktivnosti isplanirali smo u korelaciji s nastavom Informatike i učiteljicom Anom Nenadić koja se vrlo rado priključila sa svojim idejama.

Na početku smo ispunili listić s 10 pitanja kojima smo provjerili jesmo li „sigurni internetski igrači“.  Zapisali smo i 5 „zlatnih“ pravila o sigurnom korištenju internetskih mreža te ih postavili na zid kraj razrednog računala kao podsjetnik.

Učiteljica Ana nam je pročitala i edukativnu priču o „Vuku i tri praščića“ koju smo morali smjestiti u digitalni svijet i usporediti je s opasnostima koje nam prijete na internetu i njegovim stranicama. Dobro smo se uživili u uloge malih praščića koji su se morali snaći u opasnim situacijama koje prijete u svijetu tehnologije, a koju predstavlja zločesti vuk.

Posebno smo se dobro zabavili igrajući kviz sličan igri „Čovječe, ne ljuti se“ gdje smo morali pokazati svoje znanje o sigurnom i odgovornom ponašanju u digitalnom svijetu.

Igrajući ga pokazali smo svoje veliko znanje o tome i da smo „sigurni internetski igrači“."

                                                               Učiteljica Silvana Šarić,

PŠ Razbojište

                                                                                                              

"Ove školske godine učenici KO 1./3. R. PŠ Stipanovci uključili su se u internacionalnu akciju povodom obilježavanja Dana sigurnijeg interneta. Osnovni cilj ove akcije bio je poticanje i promicanje sigurnije i odgovornije upotrebe tehnologije i mobilnih uređaja kako među mladima i djecom, tako i među samim roditeljima. Budući da je vrijeme u kojem živimo doba neizbježnog korištenja digitalne tehnologije potrebno je učenike poučiti kako internet i ostale aplikacije koristiti na siguran način. Obilježavanje Dana sigurnijeg interneta ove se godine održava 8. veljače. Tako su i učenici 1./3. razreda obilježili taj dan zanimljivim aktivnostima. Aktivnosti smo započeli gledanjem video materijala: CYBERBULLYING: POSTOJI IZLAZ! na web stranici Udruge Korak po korak, a potom smo razgovarali o elektroničkom nasilju, pogledali poster s Neticinim savjetima, razgovarali, komentirali i zaključili da  treba slijediti savjete kako bi uvijek bili sigurni na internetu. Izradili smo piktograme najpoznatijih aplikacija ne internetu te smo istaknuli na što sve treba paziti kako bi što sigurnije koristili Internet. Istražili smo što je to e-nasilje te koje su prednosti i mane interneta. Na ploču smo ispisali najvažnije poruke za sigurnost na internetu i maštovito ih oslikali. Koristili smo spomenute on line aplikacije te smo izradili digitalni bonton koja nas uči kako biti siguran na e-mrežama. Ovim aktivnostima osvijestili smo kako se sigurno ponašati i zaštiti na on line mrežama."

Učiteljica Monika Mužar – Kos,

PŠ Stipanovci

 

 

„Učenici 1. razreda Područne škole Budimci ove su školske godine po prvi put u svom školovanju obilježili Dan sigurnijeg interneta. Razred je uključen u međunarodni  eTwinning projekt Safer Internet Day 2022 (Dan sigurnijeg interneta 2022) u kojem su za današnji dan projektni partneri zajednički priredili mnoštvo zanimljivih sadržaja i materijala. Učenici su tako u razredu zajednički riješili Kahoot kviz na temu sigurnosti na internetu te dobili zaslužene diplome za sudjelovanje. Razred je uključen i u obilježavanje DSI 2022 preko CSI (Centra za sigurniji Internet) na čijim su službenim web mjestima također pronašli mnoštvo zanimljivih sadržaja za obilježavanje današnjeg dana. Jedan učenik iz razreda je u samoizolaciji te nastavu prati putem virtualnog razreda na platformi MS Teams. No kako je svakodnevno uživo uključen putem videopoziva u nastavu tako je i danas pratio i aktivno sudjelovao u integriranom nastavnom danu. Pročitali smo Slikovnicu o medijima koju je napisala Alma Čazmaković (izdana od strane Agencije z elektroničke medije i Ured UNICEF-a za Hrvatsku). Učenici su u web 2.0. alatu WordArt (oblak riječi)  izradili zanimljivu sličicu s riječima vezanima za današnji dan. Osmislili smo kratku rap pjesmicu povodom današnjeg dana i uspješno ju izveli te snimili. Odigrali smo online igricu Dabrica Darka otkriva digitalni svijet na službenim web stranicama Udruge Suradnici u učenju. Za kraj ovog izuzetno zanimljivog dana učenici su održali videokonferenciju s učenicima 1. razreda OŠ „Laza  Kostić“ Gakovo, Srbija i njihovom učiteljicom Ljiljanom Mudrinić. S prvašićima iz Srbije izmijenili smo iskustva i predstavili svoje provedene aktivnosti te smo im otpjevali rap pjesmu.

Rap pjesmu Dan sigurnijeg interneta možete pogledati na sljedećoj poveznici: https://youtu.be/-B4TBrwSl3Y

Učiteljica Patricija Hercog,

MŠ Budimci

                               
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju