preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Poklade su i ludi su dani

Autor: Tajana Tomoković, 1. 3. 2022.

Vratili smo se s praznika i nastavu započeli veseljem, šalama i maštovitim maskama. Poklade ili maškare veselile su sve oko sebe i ove godine u našoj školi. Učenici od 5. do 8. razreda maskirali su se u ponedjeljak, a do utorka glasali i odabrali najbolju masku predmetne nastave. Učenici razredne nastave maskirali su se u utorak. Pjesmom, plesom i krofnama zašarenili su posljednji dan poklada.

    

Učenici od 5. do 8. razreda maskirali su se u ponedjeljak te su na satu razrednog odjela odabrali najbolju razrednu masku. Sve najbolje maske iz svakog razreda predstavili smo u Teamsu gdje su učenici mogli glasati za najbolju masku predmetne nastave. Prema odabiru učenika, najbolje i najoriginalnije maske su imali:

    

1.mjesto - Joker, Elena Grabar, 8.a 🥇

2.mjesto - Bubimir, Sara Humplik, 8.b 🥈

3. mjesto - Joker Harley Queen, Lana Lukačević, 7.a 🥉

 

Čestitamo originalnoj pobjednici i maštovitim pratiteljicama!

PŠ RAZBOJIŠTE

Jutros je hladno zimsko vrijeme zabijelilo pahuljama snijega naše selo, a već smo se ponadali da ga više ove godine nećemo vidjeti.

Danas su Poklade. Završavaju dani karnevala i ludovanja. Sutra je čista srijeda i počinje Uskršnji post. U školu smo došli u šarenim kostimima kojima smo pokazali svoju kreativnost i maštu. Zasjeli su tako u školske klupe novopečeni mladi par, super Mario, vojnik, nogometni reprezentativac, kravica, građevinski radnik, fina gospođa i ostali ludi likovi.

Dan smo započeli čitajući zanimljive tekstove i pjesme o karnevalu, fašniku, pokladama…

Naš kuhar Ivan iznenadio nas je krafnama i toplim čajem. Nakon toga plesali smo i zabavljali se jedući slatkiše uz pokladne pjesme. Učiteljice su organizirale reviju maski i izbor najbolje.

Svatko od nas morao je predstaviti i opisati svoju masku. Dodijeljene su nam prigodne diplome za najoriginalniju masku, za najsmješniju masku, za najstrašniju masku…

Pokladni običaji nastavili su se i na ulicama sela poslije škole. Selom je ove godine ponovno vozila „Ancikredla“ nakon dvije godine pauze. Ludovanje pod maskama nastavili smo navečer i na organiziranoj zabavi u Domu DVD-a.

Učenici i učiteljice Ljubica Đurić i Silvana Šarić

 

PŠ POGANOVCI

Vesele maškare zavladale su i  Područnom školom Poganovci. Konačno nam se ostvarila želja da budemo netko drugi i da pokažemo svoju kreativnost. Bilo je tu različitih i maštovitih likova. Tako su se razredom šetali smiješni klaunovi, nestašna Pipi, princeza, bakica Ema, ali i superheroji.

Nastavu pod maskama proveli smo u opuštenoj atmosferi. Čitali smo pjesme o maškarama i karnevalima, dopunjavali i sastavljali rečenice, opisivali svoju masku te izrađivali maske od papirnatih vrećica. Sastavljali smo i rješavali zanimljive zadatke riječima u kojima su se krile krafne, pojavljivali klaunovi i baloni. Najzanimljivije aktivnosti bile su Mali ples i ples s balonima. No, predstavljanje svoje maske i izbor najljepše bila je najočekivanija aktivnost. Oko izbora najbolje maske nije bilo dvojbe. Najviše truda i orginalnosti pokazala je baka Ema, koja nas je nasmijala do suza te je za svoj trud dobila veliki pljesak i zasluženu prvu nagradu.

Dakle, današnji smo školski dan bili netko drugi i proveli vrijeme u veselom ozračju. Kroz pjesmu, ples, predstavljanje i glumu ostvarili smo svoje želje da barem na kratko budemo ono što ne možemo biti. Sve to zasladili smo ukusnim krafnama koje nam je poslala naša ravnateljica.

Učiteljica Goranka Sarka

 

PŠ BUDIMCI, 4.razred

Veselo je bilo i u 4. razredu u Budimcima gdje se pjevalo i recitiralo.

https://youtu.be/b057Ryh3NSU

Učitelj Ivan Ferenčak

 

PŠ STIPANOVCI

Točno na Fašnik, učenici 1./3. Razreda PŠ Stpanovci posebno su se veselili i obilježili najluđi dan u godini jer pokladni je utorak posljednji dan maskiranja i ludovanja. Svi smo s nestrpljenjem iščekivali trenutak u čega ćemo se prerušiti toga dana. Učionice i hodnike uveseljavao je smijeh veselih maškara.Taj dan nastavu smo imali pod maskama, a cijeli dan posvetili smo veselim aktivnostima pod maskama. Cijeli dan smo znatiželjno promatrali maskirane osobe u našoj školi te nismo baš uvijek uspijeli otkriti pravo lice naših maškara. Vrijeme smo proveli uz puno kretivnih aktivnosti i na satu likovne kulture. Svaki učenik je izradio i svoju NAJ MASKU, zatim smo pisali zanimljive ŠALE I POŠALICE, a naše aktivnosti su kulminirale PLESOM I PJESMOM, baš kako to i priliči u ovo doba godine.  Nakon vrućeg GLAZBENOG STOLCA, napravili smo I IZBOR NAJMASKE. Nagradili smo samo one koji su ove godine bili najmaštovitiji, najoriginalniji I najkreativniji. Na kraju smo se svi osladili toplim krofnama. Uz vesele, maštovite i kreativne maske, vesele fašničke pjesme i prigodan ples, veselja nije nedostajalo pa se nadamo se da smo taj dan, na pokladni utorak bili dovoljno glasni i da smo svojim veseljem, zabavom i smijehom otjerali hladnu zimu i sve ružno što nam se dogodilo u prošloj godini. Radujemo se sljedećim maškarama, te se nadamo da će biti jednako vesele kao i ove.

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

 

PŠ BUDIMCI

Ove školske godine 1. razred u Područnoj školi Budimci po prvi put obilježava Poklade. Povratkom sa školskih praznika (drugog dijela zimskog odmora za učenike) na razini cijele škole trebali smo obilježiti Poklade zajedničkim maskenbalom u razredu. No u našem razredu zavladale su vodene kozice pa su 3 učenika bolesna ostala u svojim domovima. Nije nam bilo teško pa smo se u razredu dogovorili kako ćemo ih iznenaditi tako što ćemo im svima pozvoniti na kućni prag i vikati glasno iz sveg glasa: Maškare, maškare! Kuhar Ivan donio nam je ukusne pokladne krofnice koje smo zapakirali našim prijateljima koji boluju. Između ostalog Luka koji je kod kuće u kozicama na današnji dan ima rođendan! Njemu smo izradili jednu knjigu uspomena s lijepim crtežima i našim željama za rođendan, uvezali u knjigu i spremni krenuli u neobičnu maskiranu povorku kroz selo. Najprije smo pjevali pod prozorom malenoj prijateljici Emi koja se pojavila na vratima iznenađena ali maskirana u leptiricu (na licu je imala naslikanog leptira) pa smo ju jedva prepoznali kao i ona nas! Predali smo njenoj baki krofnicu, pozdravili Emu i nastavili do Tina. Tina smo ispred vrata u ulici dugo čekali, no kad se pojavio u dvorištu dalje od nas umjesto Tina bio je to Superman!!! Tinovoj mami uručili smo pokladnu krofnu i rekli Supermanu neka kaže Tinu kako smo ga puuuno pozdravili. Na kraju smo se zaputili k slavljeniku gdje su nas dočekali on i njegova mama s osmjesima na licima i iznenađenjem u očima! Luki smo pjevali „Sretan rođendan“, predali mu poklone a zauzvrat smo dobili veliko čokoladu dovoljnu za osladiti cijeli razred! Sretni i pomalo već umorni od hodanja maškare su se u veseloj povorci pratile u školu (putem smo da ne zaboravimo dobili od dragih ljudi i slatkiša). Naučili smo na satu Hrvatskog jezika o običajima maskiranja u raznim dijelovima naše domovine, oslikavali smo maske, te odigrali nekoliko zanimljivih igara pred pločom svi zajedno. Ipak smo bili zadovoljni jer iako razdvojeni- i ovaj važan dan proslavili smo skupa- vesela desetorka!

Učiteljica Patricija Hercog

PODGORAČ, 1.-4. RAZRED

Konačno su nam stigle Poklade, dan koji su učenici s veseljem i nestrpljenjem iščekivali. Maske su se već odavno osmislile, samo ih je trebalo obući i na jedan dan postati netko drugi. Omiljeni superjunaci, liječnici, bake i djedovi, policajci, kauboji, Rubikove kocke ušetali su u našu školu kojom je odzvanjao smijeh. Konačno smo s vratili i nekim starim običajima – pokladnom povorkom prošetali smo do centra Podgorača. Pjevali smo, plesali, svirali udaraljkama, a sve kako bismo otjerali zimu i dozvali proljeće. Pri povratku u školu dočekale su nas ukusne krafne i topli čaj, baš kako i priliči.

Učenici i učiteljice MŠ Podgorač

 

Posebno mjesto na kraju ovog pokladnog izvještaja dajemo učiteljici Mirjani Kučić uz veliku pohvalu za dugogodišnje originalno maskiranje.
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju