preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

Svjetski i Europski tjedan novca

Autor: Tajana Tomoković, 25. 3. 2022.

Od 21. do 27. ožujka 2022. godine se obilježava Svjetski i Europski tjedan novca. Cilj obilježavanja Svjetskog i Europskog tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje financijske kompetencije, nužne u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu.

Učenici naše škole priključili su se obilježavanju Svjetskog  i Europskog tjedna novca nizom aktivnosti. Učenici predmetne nastave su pod satom matematike u natjecateljskom duhu i radu u skupini rješavali prigodne zadatke vezane za unaprjeđenje financijske pismenosti. Kroz „Financijski izazov“ izračunali su koliko mogu uštedjeti od  tjednog džeparca ako sa strane ostave samo 2 kune, koliko kuna treba izdvojiti za kupnju 50 eura, što pokazuju različiti dijagrami, koliko se plaća hotelski smještaj u sezoni, a koliko izvan sezone za određeni broj članova,… Također su saznali ponešto o radu banaka, burzi i ostalih financijskih institucija. Vjerujemo da će učenici mudro iskoristiti stečeno znanje te u budućnosti donositi pametne financijske odluke.

„Izgradite svoju budućnost, budite pametni u pogledu novca“

Učiteljice matematike

Maja Benak i Maja Milinković

 

Povodom obilježavanja Svjetskog  i Europskog tjedna novca, učenici su u školskoj knjižnici napravili plakat koji prikazuje najvažnije podatke o  KUNI, trenutačnoj novčanoj jedinici koja se koristi u Republici Hrvatskoj, i  EURU,  zajedničkoj valuti  Europske unije, a koja će postati službena valuta i u Hrvatskoj 2023. godine.

Stručna suradnica pedagoginja i stručna suradnica knjižničarka potaknule su učenike na obilježavanje Svjetskog i Europskog tjedna novca te ih na taj način osvijestile o prepoznavanju uloge novca, kako na nacionalnoj, tako i na globalnoj razini. Učenici su podijeljeni u dvije skupine istraživali u različitim izvorima (tiskanim i elektroničnim) te izdvojili ono najvažnije o ove dvije novčane jedinice.

Stručna suradnica knjižničarka, Josipa Vešligaj

Stručna suradnica pedagoginja, Nina Erdeš Babić
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju