preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

HRVATSKI ZNAKOVNI JEZIK i u OŠ Hinka Juhna Podgorač

Autor: Tajana Tomoković, 25. 3. 2022.

Hrvatski znakovni jezik sustav je vizualnih znakova koji, uz pomoć posebnog položaja (oblika šake), orijentacije, položaja i smjera pokreta ruke, tvore koncept odnosno smisao riječi. Znakovni jezik se ne izvodi samo rukama, već uključuje i držanje tijela i glave te izraz lica koji daju intonaciju.

Znakovni jezik je, poput svih drugih jezika, komunikacijski sustav koji se koristi za razmjenu informacija između dvije i više osoba. Nekad se smatralo da je znakovni jezik isključivo jezik zajednice gluhih osoba, no danas je prepoznat kao jezik gluhih i gluho slijepih osoba koje imaju zaseban kulturan i jezični identitet. Postoje nacionalni znakovni jezici, a učenjem hrvatskog znakovnog jezika želi se još više izgraditi osjećaj za bogatstvo nacionalnog jezičnog identiteta.

Mnogima se teško izraziti govorom, a kako je tek onima koji nemaju sposobnost govora ili sluha. U komunikaciji im pomaže znakovni jezik. Zahvaljujući učenici s oštećenjem sluha koja pohađa 3. razred u PŠ Stipanovcima, Klari Feldi, učiteljica Monika Mužar -Kos odlučila je naučiti znakovni jezik gluhih osoba te uz potporu škole upisala certificirani program obuke HZJ u okviru Udruge gluho slijepih osoba u Osijeku. Nakon 120 sati edukacije u trajanju od četiri semestra naša učiteljica je položila ispit te na taj način stekla certifikat i kompetencije koje su joj potrebne u radu sa učenicom oštećena sluha. Putem ove edukacije učiteljica naše škole postala je educirani učitelj instruktor i prevoditelj znakovnog jezika kako bi u skladu sa obrazovanjem doprinijela u svakodnevici gluhih osoba, posebice djece koja se uključuju u školski obrazovni sustav.

Na ovaj način učiteljica Monika i učenica Klara pronašle su način kako komunicirati i povezati čujuće osobe sa onima koje ne čuju. Tako je naša škola ostvarila jedan od najvažnijih ciljeva učenja HZJ, a to je razvijanje i odgajanje pozitivnog i ravnopravnog odnosa prema gluhim i gluho slijepim osobama, prvenstveno djeci i njihovom društvenom okruženju.

Učiteljica: Monika Mužar – Kos

 
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju