preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Naslovnica

USURET USKRSU

Autor: Tajana Tomoković, 14. 4. 2022.

Proljeće i toplije vrijeme najavljuju proljetne praznike i proslavu najvećeg kršćanskog blagdana Uskrsa. Uoći Uskrsa učenici su sudjelovali u aktivnostima obilježavanja ovoga blagdana kao i u mnogobrojnim radionicama. Njegovali su tradiciju naše zemlje, ali i stranih zemalja upoznajući kulturu i običaje drugih. Što je zajedničko ručicama naših učenika? Bili su kreativni i vrijedni.

MŠ PODGORAČ

Ove godine vjeroučenici viših razreda 5. - 8. te 1. i 2. razred MŠ  sudjelovali su od pepelnice u korizmenom hodu kako bi se što bolje mogli pripremiti za blagdan Uskrsa. Svaki korizmeni dan na otisku stopala bio je ispisan molitveni zaziv ili duhovni poticaj, prijedlog dobroga  djela. U učionici je svaki razred prošao pobožnost križnog puta, a  neki učenici su sudjelovali i na XIII. Župnom križnom putu Stipanovci – Kršinci- Podgorač. Vjeroučenici su posljednjih dana korizme izrađivali od papira znakove i simbole Svetog trodnevlja.

Vjeroučiteljica Marijana Černava

   

1. RAZRED

Prvi razred MŠ Podgorač je povodom blagdana Uskrsa održao Uskrsnu radionicu i tom su prilikom učenici izrađivali pisanice po uzoru na Antonia Gaudia.

Učiteljica Nada Vulić

2. RAZRED

Konačno smo dočekali proljeće, lijepo vrijeme i naš najveći blagdan – Uskrs. Marljivo smo zadnjih dana sudjelovali u svim aktivnostima. Pjevali smo,plesali, čitali prigodne pjesme i igrokaze, pričali o običajima u ovo blagdansko vrijeme. U sklopu e-Twinning projekta U svijetu likovnih umjetnosti 4 proljeće i Uskrs dočekali smo u društvu hrvatskih i svjetskih umjetnika. U hol škole postavili smo veseli pano prizivajući proljeće, a neiscrpan izvor motivacije za naše radove bila nam je slikarica Mirna Sišul. Učionicu smo ukrasili motivima pisanica i zeke u stilu Andya Warhola. Za sam kraj izradili smo košarice koje spremno čekaju da se u njih smjesti najljepša pisanica koju će učenici izraditi u društvu svojim najmilijih.

Učiteljica Milica Ivančić

4. RAZRED

Učenici 4. razreda Matične škole, kao i svake godine do sada, pripremali su se za naš najveći kršćanski blagdan - Uskrs. Razgovarali smo o uskrsnim običajima, pisali sastavke na temu: Uskrs u mojoj obitelji te čitali igrokaz o umišljenom jajetu. Na satu Likovne kulture izrađivali smo pisanice po uzoru na umjetnika Pieta Mondriana. Složili smo naše uskrsno gnijezdo te svima poželjeli sretan i blagoslovljen Uskrs!

Učiteljica Suzana Hardi

Easter Egg Hunt

Sunce je obasjalo naše školsko dvorište, a dječja glasovi i smijeh najavili tradicionalni Easter Egg Hunt 2022. Učenici razredne nastave Matične škole i PŠ Razbojište ponovno su pokazali spretnost, brzinu i vještinu u potrazi za 400 čokoladnih jaja. Učenici razredne nastave Matične škole sudjelovali su u Potrazi podijeljeni u 5 timova , a u svakoj skupini bili su učenici od 1. do 4. razreda. Vođe timova su kako i priliči, najstariji, učenici 4. razreda. Vođe timova objasnili su mlađim učenicima najbolje strategije i moguće lokacije čokoladnih jaja. Učenici PŠ Razbojište čokoladna jaja tražili su u dva tima tradicionalnih imena, Zekani Mekani i Zečići Repići , a njihovim timovima pridružile su se i učiteljice razredne nastave kako bi pomogle u držanju košara i pružanju glasne podrške. Učenici su u znak zahvalnosti Zecu koji im je jaja i ostavio, izradili papirnate zečiće kojima smo ukrasili učionice, papirnate vrećice i bilježnice.

Učiteljica Jelena Baričević Momčilović

PŠ STIPANOVCI

USKRS NAM STIŽE!

Proljeće je stiglo i probudilo prirodu. Dolaskom proljeća stiglo je i dobro raspoloženje. Naše školsko dvorište uljepšalo je prekrasno cvijeće i najavilo dolazak Uskrsa. Približavanjem Uskrsa, posebno raste dječje nestrpljenje. Ovaj proljetni blagdan dolazi u vrijeme kada se priroda ubrzano budi nakon usporenog zimskog ritma. Sve je veselo i živo, prepuno šarenih boja i zato je djeci blagdan Uskrs posebno privlačan i drag. Većina s radošću i oduševljenjem sudjeluje u pripremama, kako u svojim domovima, tako i u školama. Tradicionalno, kao i svaki puta do sada, i ove godine vrijedni učenici PŠ Stipanovaca pripremili su se za dolazak najvećeg kršćanskog blagdana. Mašte i kreativnosti nije nedostajalo jer svi znamo koliko se djeca vesele blagdanu Uskrsa i svemu što nam on donosi. Za taj najveći kršćanski blagdan učenici naš škole su spremni. Obojali smo pisanice, ukrasili smo školu, čitali smo, pisali, slikali8, pjevali i razmišljali o Uskrsu. Gdje god se pogleda, uskrsni su simboli i dekoracije, sve ljepši od ljepših. Šarene pisanice i razigrani zečići uveseljavaju sve nas i mame nam osmijeh na lice. Potaknuti nadolazećim blagdanom Uskrsa te toplinom i šarenilom proljeća, vrijedni učenici naše škole su izradili uskrsne čestitke, a zatim su ih i napisali. Na ovaj način prigodnim aktivnostima približili smo se blagdanu Uskrsa, blagdanu nade i novoga života. Još jedan Uskrs dočekat ćemo s ljubavlju u srcu, mirom i spokojem u duši, u zajedništvu s našim najmilijima i u mislima i molitvama s uskrslim Isusom Kristom.

SRETAN I BLAGOSLOVLJEN USKRS!

Učiteljica: Monika Mužar - Kos

PŠ RAZBOJIŠTE

Proljeće je stiglo, a s njim i najveći kršćanski blagdan USKRS.

Kao i svake godine želja nam je taj blagdan približiti učenicima kroz mnoštvo aktivnosti. Dolazak proljeća pozdravili smo uređenjem naših prozora različitim proljetnicama i pticama selicama. Prave male livade na prozorima često su privukle poglede mještana i njihove komentare:“Jel vi to zovete rode?!“.

Vjeroučiteljica je uređenjem panoa na temu Korizme uvela učenike u post i predblagdanske dane. Zajedno smo s njom uredile ostatak učionica te su tako naša svijetla bila ukrašena mobilima uskršnjih zečeva, pisanica, krpenih koka, pjetlića i ptičica.

Učiteljica Ana je s učenicima bojala pisanice pomoću digitalne tehnologije koje smo kasnije posložili na razredni pano. Na satu LK kombiniranom tehnikom crnog flomastera i akvarela prikazivali smo uskršnje pisanice i izrađivali proljetne torbice koje smo ukrasili uskršnjim motivima. Na satovima HJ čitali smo i obrađivali tekstove vezane uz blagdan Uskrsa i običaje. Za odlazak u posjet Staračkom domu uvježbavali smo priredbu koja smo osmislili recitirajući prigodne pjesme i igrokaze. Kao poklone štićenicima doma odlučili smo ove godine ponijeti pisanice naših ruka djelo. Obojali smo jaja u lukovici i tehnikom pjene i jestivih boja. Za djelatnike doma izradili smo krpene kokice na malom panju. U realizaciji posjeta domu pomogli su nam učitelji engleskog jezika Jelena i Benjamin koji su s nama išli u dom.

Učiteljica engleskog jezika Jelena s učenicima je izrađivala uskrsnog zeca od kolaž papira.

Uskršnje aktivnosti završili smo „Lovom na uskršnja čokoladna jaja“,koji su organizirali učitelji engleskog jezika, i posjetom Domu za stare i nemoćne Kubena.

Učitelji i učenici PŠ Razbojište

 

PŠ BUDIMCI

1. RAZRED

Pripreme za najveći kršćanski blagdan u 1. razredu PŠ Budimci provodio se tijekom predblagdanskog tjedna kroz razne nastavne predmete. Ostvarujući odgojno- obrazovne ishode nastavnih predmeta učenici su spoznali važnost blagdana Uskrsa i uskrsnih običaja. Najprije su na satima prirode i društva istraživali o običajima u našim krajevima uoči ovog velikog blagdana.  U suradnji s vjeroučiteljem Matkom Stanićem i gošćom u razredu, bakom našeg učenika Maksima , gđom Đurđicom Milanko proveli smo u razredu radionicu bojanja uskrsnih jaja na tradicionalan način- u lukovici. Značenje nadolazećeg blagdana učenici su utvrdili kroz zanimljiv razgovor s vjeroučiteljem Matkom a potom je baka Đurđa vodila zanimljivu radionicu. Dok su se ukrašena jaja kuhala u ljusci, vjeroučitelj je s učenicima izradio košarice od plastičnih čaša i umjetne trave. Rezultat radionice bio je iznenađujući i učenici su s oduševljenjem skidali cvijeće sa svojih jaja. Na satu likovne kulture učenici su slikali najbolji prizor s radionice. Sat izvannastavne aktivnosti Malih čitača protekao je u čitanju tekstova o Uskrsu iz dječjeg časopisa Smib. Obilježavanje smo zaokružili na satu TZK na kojem smo prikazali i proveli set tjelesnih vježbi koje ćemo obavezno provesti u svojim domovima nakon obilnog obiteljskog ručka i kolača na sam blagdan Uskrsa. Sretan Uskrs vama i vašim obiteljima žele veseljaci prvašići iz Područne škole Budimci sa svojom učiteljicom Patricijom.

Učiteljica Patricija Hercog

2. I 3. RAZRED

Dolazak proljeca i Uskrsa  popravili su nam i onako dobro raspolozenje. Kako bismo i ove godine obiljezili nadolazeci blagdan Uskrsa i šarenilo proljeca ucenici 2.i 3. razreda PŠ Budimci su zajedno sa svojom učiteljicom i asistenticom Martinom uredili ucionicu, panoe i sudjelovali u ukrasavanju pisanica. Maste i kreativnosti nije nedostajalo jer znamo koliko se djeca vesele Uskrsu i uskrsnjim obicajima. I ove godine uskrsnji tjedan je bio drugaciji. Uz zajednicki kreativan rad i suradnju uciteljice i ucenika stvorili smo lijep i sadrzajan dozivljaj Uskrsa sa svojim ucenicima. 
 
Uciteljica: Sanela Mužar Horvat
 
 
PŠ POGANOVCI

     Cvjetnom proljeću i dobrom raspoloženju uskoro će se pridružiti i Uskrs, najveći kršćanski blagdan kojemu se djeca posebno vesele.

Potaknuti nadolazećim blagdanom i šarenilom proljeća, počeli smo s uređivanjem učionice. Još prije Cvjetne nedjelje ukrasili smo školske prozore i vrata, a tema Uskrsa prožimala je ovih dana Velikoga tjedna sve naše nastavne predmete. Cilj je bio razumijevanje blagdana Uskrsa i razvijanje zajedničkog doživljaja blagdana uz njegovanje pozitivnih odnosa prema tradiciji. Mašte i kreativnosti nije nam nedostajalo. Bilo je tu različitih aktivnosti: gledanja edukativnog i crtanog filma, čitanja prigodnih tekstova, smišljanja i izvođenja igrokaza, izrade štapnih lutaka, rješavanja zečje matematike, rješavanja kvizova, izrade stalaka za pisanice… Najviše smo uživali u bojanju pisanica temperama pomoću prstića. Oduševila nas je i štafetna igra prenošenja pisanica u žlicama. Na kraju smo sve te aktivnosti zasladili  potragom za čokoladnim jajima.                    

Tako smo  kroz niz prigodnih aktivnosti spoznali značaj Uskrsa, upoznali običaje i tradicijske načine proslave te na taj način stekli nova znanja i iskustva, a pritom se i dobro zabavili. Sretan Uskrs!

Učiteljica Goranka Sarka
Kalendar
« Svibanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
25 26 27 28 29 30 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 31 1 2 3 4 5
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju