2023-10-21 22:42:48

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

U proteklom tjednu obilježili smo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Radionice, pjesme, kruh iz krušne peči, čajanka za roditelje i djecu tek su neke od mnogobrojnih aktivnosti u kojima su sudjelovali naši učenici i učitelji škole.

KRUH NAŠ ”NEKADAŠNJI” U PŠ STIPANOVCIMA

Komad dobro ispečenog kruha predstavlja jedan od najvećih pronalazaka čovječanstva.„

 (K. A. Timirjazev)

Priču o Danima kruha i zahvalnosti na plodovima Zemlje započeli smo starim dobrim kruhom, pripremljenom i pečenom na tradicionalni način kako se pripremao nekada u Slavoniji. Kroz prošlost i nesigurna vremena oskudica, neimaštine i nedostatka hrane kruh je bio posljednja sigurna brana od gladi. U davnoj prošlosti doseljenike u Slavoniju privlačio je  običan seljački kruh i obična svinjska mast koji su jamčili život. No ta su vremena daleka prošlost, a danas kruh i proizvode od pšeničnog brašna uzimamo zdravo za gotovo no još uvijek su osnova naše svakodnevne prehrane. Ljudima je trebalo više od 10 000 godina da uspiju od žitarica napraviti kruh, što znači da povijest žitarica seže puno dublje u prošlost nego povijest kruha. Čudesna je to namirnica, svih vrsta hrane ponekad se zasitimo, no kruh je uvijek na našem stolu, uvijek je u „modi“ i ne možemo ga se zasititi.

Ovog mjeseca, 3. listopada 2023. učenici PŠ Stipanovci obilježili su Dane kruha i zahvalnosti za plodove Zemlje posjetom obitelji Moguš na njihovo imanje. Učiteljica Monika i župnik Željko poveli su učenike u posjet na ”Đurin dvor”. Tamo su učenici imali priliku susreti se sa tradicionalnim  načinom pripreme našeg nekadašnjeg i svagdašnjeg domaćeg seljačkog kruha pečenog u ciglenoj krušnoj peći tj. „Vanjskoj peći“. Vrijedne ruke naših domaćina gospođe Katice i gospodina Đure zorno su nam dočarale proces pečenja domaćeg „kruva“. Gospođa Katica je vrsna pekarica, kruh i lepinje su joj zaista odlični. Gospodin Đuro pokazao nam je kako se nekada mljelo žito u dvoru na kućnom mlinu i kako tako nastaje brašno za kruh.  Tijekom posjeta domaćini su nam pripremili prekrasnu edukativnu radionicu i ispričali nam što je sve potrebno kako bi nastao jedan domaći kruh iz krušne peći. Priprema za pečenje započinje večer prije kada se razmuti kvas i germa koji fermentiraju i ujutro se mogu umijesiti sa brašnom. Ujutro se pali vatra u peći i mijesi se tijesto i kruh. Nakon što tijesto odstoji i uzdigne se, mijesi se kruh i lepinje koje se još neko vrijeme dižu. Kad peć postigne potrebnu temperaturu vadi se žar. Vlažnom krpom kupi se pepeo i malo zahlađuje dno peći. Prvo se peče lepinja a onda kruh u trajanju od barem sat vremena. Vidjevši kako izgleda cijeli proces nastanka finog domaćeg kruha zaključili smo da treba dosta vremena i truda no zato je domaći kruh iz vanjske peći neponovljiv te jedini pravi kruh.

Naši domaćini zaista su bili izuzetno susretljivi i domišljati pa su tako za sve učenike pripremili i iznenađenje u skladu sa suvremenim ukusima i vremenom svakidašnjice. Za sve naše učenike ispekli su domaće pizze iz krušne peći čiji okus i miris nećemo još dugo zaboraviti. Gospođa Katica nas je iznenadila i na odlasku te je za svakoga od nas pripremila po jedan domaći kruh koji smo ponijeli svojim kućama. Punih želudaca sa osmjesima na licu proveli smo divno prijepodne na imanju u Đurinom dvoru, a nezaboravne uspomene i još vrući kruh ponijeli smo svojim kućama.

 

Učiteljica: Monika Mužar-Kos, Župnik Željko Benković

 

  Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Područnoj školi Poganovci

 

U listopadu, već dugi niz godina, tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti za kruh, osnovnu namirnicu koja nas hrani i spaja, ali i zahvalnosti za sve plodove zemlje te za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane.                                                          

Ove smo godine Dane kruha obilježili 16. listopada na Svjetski dan hrane i povezali ga s Tjednom zdravog doručka. Kroz različite aktivnosti učili smo o nastanku kruha, njegovoj važnosti u prehrani, tradiciji i hrvatskim običajima povezanima s kruhom. No, naglasak je bio na smanjenju bacanja kruha i iskorištavanju starog kruha za pripremu novih jela te na zdravoj prehrani.

Nakon istraživanja o jelima od starog kruha, pekli smo stari kruh u tosteru i obogatili ga paštetom od tunjevine, koju smo sami napravili. Tako smo dobili jedan zdrav i jednostavan doručak. Pojeli smo ga s oduševljenjem, što zbog izvrsnog okusa, a što zbog osobnog truda u njegovoj pripremi.

Slavlje kruha završili smo crtanjem po brašnu, pjevanjem i recitiranjem pjesama koje slave njegovu ljepotu.                                                                                                Učiteljica: Goranka Sarka

 

Dani kruha, Tjedan školskog doručka i English Tea Party u PŠ Razbojište

 

Razbojište, 18.10.2023.

Listopad je mjesec obilježavanja Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje i Svjetskog dana hrane. Ove godine na Svjetski dan hrane slavimo i četvrti nacionalni Tjedan školskog doručka.

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta Živjeti zdravo s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka.

U našoj maloj školi nizom planiranih različitih aktivnosti želja nam je bila sve te dane objediniti i svečano obilježiti.

Ove godine smo s našom učiteljicom Jelenom dogovarali kako da u obilježavanje tih dana dodamo nešto novo, nešto što nije tipično za naš zavičaj. Učiteljica Jelena je predložila da uz planirani zdravi doručak održimo i English Tea Party.

Za odradu svih tih aktivnosti bila nam je potrebna i pomoć naših mama koje su se kao i svake godine aktivno uključile. Domaćim namirnicama napunile su naš svečani stol i na taj način pokazale kako mora izgledati pravi zdravi doručak. Tako su se na stolu našle domaće kobasice, sir, maslac, jaja, narezani krastavci i paprika, proja s domaćim vrhnjem…

Nakon konzumiranja doručka učiteljica Jelena je s učenicima održala radionicu o vrstama žitarica i krušnih proizvoda na hrvatskom i engleskom jeziku. Pri tome su uredili razredni pano pomoću kojeg ćemo cijeli ovaj mjesec učiti nove riječi: white bread, multigrain bread, pumpkin seed bread, pretzel, scone, bagel, rolls, baguette,…

Na drugoj strani razreda postavili smo stol za English Tea Party s pravim porculanskim šalicama i čajnicima. Mame su bile oduševljene jer su prvi put mogle probati i engleski čaj s mlijekom i kolačićima koji se jedu uz njega. Na našoj čajanci pridružio nam se i naš župnik Željko Benković.

Uz konzumiranje dvije vrste čaja (crnog i voćnog) sladili smo se i uz kiflice, kuglof, perece i druge slastice koje su pripremile naše mame od različitih vrsta brašna. 

Uz razgovor i obilje prekrasne hrane dan je prošao brzo, a atmosfera je odisala svečanošću i ljepotom obilježavanja Dana kruha i plodova zemlje kojima smo dali svoj doprinos od srca.

 

Učiteljice Jelena Baričević Momčilović i Silvana Šarić

  

 

Kruh i pogače iz krušne peći na obiteljskom imanju u Budimcima

I ove školske godine učenici i učiteljice Područne škole mnogobrojnim aktivnostima u školi i izvan nje obilježili su Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje. Sa svojim su učiteljicama najprije kroz tjedan na redovnoj nastavi integriranim sadržajima i korelacijama kroz nastavne predmete ponovili o značenju obilježavanja ovih važnih nadnevaka. Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje tradicionalna su manifestacija koja se obilježava u Hrvatskoj i drugim zemljama, a povezana su sa Svjetskim danom hrane koji se slavi 16. listopada. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti za kruh i sve plodove zemlje kao i za podizanje svijesti o važnosti zdrave prehrane za tjelesno i mentalno zdravlje pojedinca. Učenici prvog razreda sa svojom su učiteljicom ukrasili pano u holu škole na zadanu temu dok su stariji učenici čitali razne tekstove vezane za prigodne Dane kruha te kroz nastavne predmete obradili usvojili zadane odgojno- obrazovne ishode.

Učiteljice sva četiri razreda razredne nastave i vjeroučiteljica kao vrhunac obilježavanja posjetili su tim povodom imanje obitelji Vaht, gdje nas je ugostila baka naše učenice Eme iz 3. razreda uz veliku pomoć Emine majke Danijele Bačić. Eminoj baki u pomoć pri ugošćavanju velikog broja učenika priskočila je u pomoć još jedna baka (nezina sestrična) koja nas je prijašnjih godina ugošćavala u svom dvorištu istim povodom. Preko dvadeset učenika od prvog do četvrtog razreda iskustvenim je učenjem usvojilo kako se mijese domaći kruh i pogače. Gledali su vatru u krušnoj peći i slušali pucketanje žari. Bake domaćice pred djecom su razvukle tijesto i oblikovale pogače te kad se vatra stišala, izvadile žar i u tepsijama poslagale pogače u krušnu peć.  Za vrijeme pečenja kruha u krušnoj peći učenici su crtali krušnu peć te se poigrali u dvorištu. Na koncu je ipak kruh zamirisao, pogače bile spremne za degustaciju. Uz domaću svinjsku mast i domaći pekmez kušali smo sveže pečene krušne proizvode.

Učiteljice su se vratile u sretno djetinjstvo mirisom domaćeg kruha i pogača namazanih domaćom masti posipano solju i crvenom paprikom a učenici su naučili nešto novo i kušali domaće proizvode iz krušne peći.

Patricija Hercog, PŠ Budimci

  

   

   

 

Dani kruha u Podgoraču

U četvrtak, za vrijeme trećeg sata, učenici od 5. do 8. razreda su se okupili u holu škole kako bi sa svojim učiteljima obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. U holu ih je dočekao bogat stol, a to bogatstvo zahvaljujemo mamama i bakama koje su za ovu priliku ispekle slane i slatke proizvode. Program obilježavanja vodile su učenice 5.a razreda Dunja Todorić i Ena Franjković. Ove godine su nas posebno obradovale pjesme jer je učiteljica glazbene kulture Mirna Uremović pripremila s učenicima repertoar pjesama koje su na ovom događaju učenici pjevali. Nakon blagoslova hrane, uslijedila je degustacija, a potom i ples Kukunješće za kraj. 

Dio proslave i atmosfere iz naše škole prikazujemo i u kratkom videu na poveznici

https://www.magisto.com/video/YAYOOQdTRS86WUdiCzE?l=vsm&o=w&c=c

 

Učiteljica Tajana Tomoković

 

Dani kruha i zahvalnosti za plodove zemlje

Učenici razredne nastave MŠ u Podgoraču, u četvrtak 19. listopada 2023. godine, zajedno sa svojim učiteljicama i vjeroučiteljicom, obilježili su Dane kruha i Dane zahvalnosti za plodove zemlje.

Ove smo godine odlučili obilježiti i proslaviti Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje te Dan jabuka kao integrirani dan kroz puno zanimljivih aktivnosti. Naše vrijedne mame, bake, tete i učiteljice ispekle su različite pekarske proizvode među kojima su bile i pite s jabukama. Obitelj Paulić donirala je školi dvije velike gajbe pune prekrasnih jabuka koje su učenici također konzumirali.

Sve proizvode prikupili smo i posložili na veliki stol u predvorju naše škole. Okupili smo se oko stola,  pomolili te zahvalili Bogu na plodovima koje nam je darovao te roditeljima na trudu kojega su uložili kako bi napravili sve izložene pekarske proizvode.

Ove smo godine odlučili iznenaditi naše umirovljenike koji žive u Podgoraču te ih posjetiti i počastiti našim paketićem pekarskih proizvoda. Naši umirovljenici nisu mogli sakriti iznenađenje i sreću kada smo ih posjetili. Naša su srca bila puna sreće, a nadamo se da smo im uljepšali dane u mirovini.

Na kraju svih aktivnosti, imali smo pravu proslavu te smo se počastili donešenim proizvodima.
Učenici 2. razreda su kroz niz zanimljivih aktivnosti ponovili proces nastanak kruha (od zrna do kruha). Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu na našem području te razgovarali o važnosti zdrave i pravilne prehrane. Čitali smo tekst o domaćem kruhu, glinamolom oblikovali pekarske proizvode te ih izložili u našoj učionici. Na nastavi glazbene kulture pjevali smo pjesmu Pekar.

Učenici 1. razreda MŠ sa svojim učiteljicama Tajanom Vinić i Sofijom Hendrih obilježili su Dane kruha kroz različite aktivnosti tijekom tjedna. Na nastavi glazbene kulture pjevali smo pjesmu Mlin dok smo na nastavi hrvatskoga jezika čitali prigodan tekst o kruhu i plodovima zemlje. Na satu prirode i društva govorili smo o plodovima jeseni i o tome kako nastaje kruh. Pogledali smo i video o tome kako radi mlin i melje brašno. Likovnim radovima prikazali smo najčešće poljoprivredne kulture našega zavičaja.

Hvala našim mama, tatama, bakama i djedovima koji su omogućili da naša proslava bude ovako svečana i vesela te da miris kruha i pekarskih proizvoda ispunjava prostore naše škole!

Učiteljice: Tajana Vinić, Sofija Hendrih, Suzana Hardi, Nada Vulić i Milica Ivančić


Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač