2023-11-13 23:48:09

Zagonetni doručak u Tjednu školskog doručka

Hrvatski zavod za javno zdravstvo je u sklopu projekta Živjeti zdravo čija je voditeljica prof.dr.sc. Sanja Musić Milanović započeo s obilježavanjem nacionalnog Tjedna školskog doručka u 2020. godini kako bi podigao svijest o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. U školama diljem Hrvatske svaki dan se poslužuju tisuće doručaka i to je razlog za slavlje, stoga je svake godine jedan tjedan posvećen upravo proslavi školskog doručka, s posebnim naglaskom na zaista važnu ulogu školskih kuhara/kuharica u očuvanju zdravlja naše djece.

Tjedan školskog doručka savršena je prilika da škole pokažu svoje programe školske prehrane i informiraju roditelje i učenike o svemu što rade tijekom godine.

Kako nam je važno da djeca konzumiraju obrok, jednako nam je važna i kvaliteta i nutritivna vrijednost obroka koji će im biti poslužen.

 

Ovogodišnja tema „Zagonetni doručak“ inspirirana je kreativnim proslavama škola iz proteklih godina i naglašava važnu ulogu učenika u organizaciji školske prehrane. Ove godine, Tim Školskih Detektiva čine učenici koji koristeći svoja znanja, vještine, kreativnost i snalažljivost rješavaju sve tajne Zagonetnog jelovnika koji se nalazi pred njima. Ova tema osmišljena je kako bi se učenici na zabavan i edukativan način promislili o svim koracima koji su potrebni da se osmisli i napravi hranjiv i ukusan doručak u školi.

U našoj školi, projekt „Tjedan školskog doručka“ odlično je prihvaćen. Dionici projekta učiteljice su razredne nastave, učenici, školski kuhari Luca, Josipa i Ivan, ravnateljica škole Zdenka Vukomanović, a sve uz vodstvo pedagogije Ane Ivanišić i koordinatorice za školsku prehranu Monike Pašti.

Tjedan je bio zanimljiv i vrlo inspirativan.

Nadahnuti projektom „Živjeti zdravo“ na razini škole, na inicijativu i prijedlog ravnateljice Zdenke Vukomanović,  stručni skupovi koji će biti organizirani u našoj školi biti će na temu zdrave prehrane. Prva prigoda za promicanje zdrave prehrane je Županijski stručni skup njemačkog jezika,  na kojem su dionici stručnog skupa bili posluženi obrocima koji su pripremili naši  vrijedni kuhari Luca, Josipa i Ivan.

 I na taj način živjeti ćemo i  promicati „Živjeti zdravo“.

Zajedno možemo postići mnogo u unapređenju prehrambenih navika naše djece i očuvanju njihovog zdravlja!

 

 

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA; Matična škola 1. - 4. r

Važnost zdrave prehrane i prehrambenih navika naših učenika i ove godine stavljena je u fokus. Učenici razredne nastave sudjelovali su u Tjednu školskoga doručka putem zabavnih aktivnosti, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti nutritivno bogatoga doručka za svako dijete. Ovogodišnja proslava zdravog doručka za učenike 1.-4. razreda organizirana je uz pomoć naših kuharica Luce i Josipe, pedagoginje Ane Ivanišić, koordinatorice prehrane Monike i ravnateljice Zdenke Vukomanović. Od unaprijed pripremljenih namirnica, učenici su uz pomoć učiteljica i kuhara pripremali tri zdrava doručka: zdrave tortilje, žitarice s voćem i smoothie. Učenici su uživali u pripremanju i kušanju hrane te se jednoglasno složili da doručak može i mora biti zdrav i nutritivno bogat kako bismo mogli izvršavati sve zadatke koji se nađu pred nama. 

Na satu razrednog odjela svaki je razred napravio i analizu dosadašnjeg školskog jelovnika te su učenici imali priliku dati svoje mišljenje koja od jela im se najviše sviđaju, a koja bi voljeli zamijeniti nekim drugim obrokom.

Učiteljice:

Sofija Hendrih, Tajana Vinić, Suzana Hardi, Nada Vulić i Milica Ivančić

OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ

MATIČNA ŠKOLA

 

Pod satom prirode i društva učenici 1.r MŠ s učiteljicama Sofijom Hendrih i Tajanom Vinić učili su o zdravoj prehrani te upoznali vrste namirnica koje svakodnevno trebaju konzumirati. Namirnice su razvrstavali po kategorijama, a služeći se piramidom pravilne prehrane radili su svoje jelovnike. Učenici su zatim radili voćnu salatu kojom su se zasladili te pili sok od svježe iscijeđenih mandarina. Prije pripravljanja voćne salate, učenici su oprali ruke i voće koje su donijeli od kuće. Uz pomoć učiteljice u rezanju voća, učenici su samostalno nizali različito voće na štapić. Izradom voćne salate na štapiću učenici su povezali s nastavom matematike i primijenili znanje koje su naučili o nizovima stvarajući tako vlastite nizove  voća na štapiću. Na nastavi hrvatskoga jezika čitali smo i analizirali slikovnicu "Kako su Dora i Mario spasili hranu" (K. Halužan).

 

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA 2023._PŠ BUDIMCI_1.RAZRED

Učenici PŠ Budimci i ove školske godine pridružili su se aktivnostima Nacionalnog Tjedna školskog doručka koji se odvijao se od 16. do 20. listopada 2023. u sklopu projekta „ Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Cilj je bio osvijestiti svu djecu i njihove roditelje koliko djelatnici školskih kuhinja vrijedno rade kako bi svakoga dana pripremili obrok za naše učenike. Važno je znati koliko je školski obrok važna odrednica u svakodnevnom životu učenika. Za pravilnu prehranu je važan svakodnevni pravilan odabir namirnica iz svih skupina. Tjedan školskog doručka usmjeren je na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka, početne faze promjena u svakodnevnim navikama.

Učenici Pš Budimci su oformili Tim školskih detektiva koji su uz pomoć svojih učiteljica rješavali sve tajne Zagonetnog jelovnika. Hranjiv i ukusan doručak važna je stvar, ali znaj, nije posao lak složiti jelovnik ukusan i zdrav! Veliki istraživački posao i puno ideja je iza nas. Ostvarili smo suradnju sa djelatnicima naše školske kuhinje i priredili zdravi obrok za sve sudionike. Aktivnosti su ostvarene na zabavan i koristan način te smo pokazali važnosti doručka za uspjeh i energiju kroz svaki dan. Učenica 1. razreda PŠ Budimci je uživala u svim provedenim aktivnostima, putem zdravih  palačinki i ukusnih banana sa svojom učiteljicom te je naučila kako je doručak najvažniji obrok u danu.

 

Učiteljica: Sanela Mužar Horvat

 

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA _IZVJEŠĆE provedenih aktivnosti

Vrijeme provođenja projekta: 16.10.-20.10.2023.

Aktivnosti provele učiteljice PŠ Budimci:

Patricija Hercog, 3. razred

Ljubica Đurić, 2. razred

Tim Školskih Detektiva 2. i 3. razreda Područne škole Budimci tražili su ključni dokaz TŠD izazova, Zagonetni jelovnik.

Zadatak-napravili smo prijedlog popisa doručaka koji se kriju u zagonetnom jelovniku (proučili smo moguće doručke na Internetu (pazeći pri tom na sigurnost na Internetu) Zadatak- proučili smo prehrambene smjernice, ponovili sve što znamo od prošle školske godine sa nastavnih sati Prirode i društva i Sata razrednika. Ponovili smo sve što znamo o pravilnoj prehrani i proučili piramidu zdrave i pravilne prehrane. Riješili nastavne listiće koji su priloženi u priručniku uz opis i provođenje projekta. Zadatak- Napravili smo intervju sa školskom kuharicom-  kroz razgovor s kuharicom Josipom saznali smo što je bitno kod izrade školskog jelovnika i pripreme školskog obroka. Ugostili smo školsku kuharicu drugi dan te zajedno s njom, učenici su pripremili zdravi omlet s povrćem i šunkom a potom omlet i degustirali. Zadatak- Saznali smo koje važne dane vezane uz hranu obilježavamo u ovom Tjednu školskog doručka. To su Dani zahvalnosti za plodove zemlje koje smo obilježili na poseban način. Povodom Dana zahvalnosti za plodove zemlje posjetili smo obiteljsko imanje Vaht u selu te smo naučili kako se mijesi kruh, te kako se peku pogače i kruh u krušnoj peći. Degustirali smo pravi starinski doručak: vruću pogaču iz krušne peći sa masti posuto s malo crvene paprike i soli, te slatku verziju pogače s pekmezom. Dan jabuka proveli smo uz aktivnosti korelacije nastavnih predmeta (HJ, LK, TZK i MAT) kroz integrirani radni dan.

Prema ključnom dokazu (jelovnik OŠ „Vladimir Nazor“ iz Duge Rese odgonetnuli smo zagonetni jelovnik!

Zagonetni jelovnik:

PONEDJELJAK- Protein na kruhu je OMLET NA ŠNITI INTEGRALNOG KRUHA

UTORAK- Školska pita je PITA OD DOMAĆIH JABUKA

SRIJEDA- Šareni tanjur je VOĆNA SALATA

ČETVRTAK- Popajev doručak je SMOOTHIE OD ŠPINATA I VOĆA

PETAK- Zapečeno iznenađenje su ZAPEČENI MAKARONI SA SIROM

Patricija Hercog, PŠ Budimci; Ljubica Đurić, PŠ Budimci

 

Tjedan školskog doručka

Tjedan školskog doručka započeli smo razgovorom o omiljenom doručku, od čega se sastoji naš omiljeni doručak i koje sve skupine namirnica uključuje.

Prisjetili smo se  kako izgleda tanjur pravilne prehrane te smo iz reklama izrezivali namirnice koje možemo koristiti u pripremi doručka. Pokušali smo dati prijedloge za Zagonetni jelovnik, koji bi bili u skladu sa saznanjima o zdravoj prehrani. Na kraju smo se odlučili napraviti jedan zdravi doručak, a najjednostavniji nam se činio doručak Proteini na kruhu. Odlučili smo napraviti zdravu paštetu od tunjevine, paštetu koja bi sadržavala barem po jednu namirnicu iz svih skupina. U našoj su se pašteti našle sljedeće namirnice: tuna, jaja, sirni namaz, luk, češnjak, maslinovo ulje i sok od limuna. Paštetu smo  mazali na kruh od crnog pšeničnog brašna kojega smo prepekli u tosteru. Tako smo dobili jedan brz, zdrav i ukusan doručak, kojega smo još brže pojeli.         

UČITELJICA GORANKA SARKA

OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ

   PŠ POGANOVCI                 

                   

Svjetski dan hrane i Tjedan školskog doručka u PŠ Razbojište

Listopad je mjesec obilježavanja Svjetskog dana hrane. Ove godine uz Svjetski dan hrane slavimo i četvrti nacionalni Tjedan školskog doručka.

Tjedan školskog doručka pokrenut je u sklopu projekta „Živjeti zdravo“ s ciljem podizanja svijesti o važnosti nutritivno bogatog doručka za svako školsko dijete. Doručak je za školarce najvažniji obrok u danu, a škole su mjesto gdje se svaki dan poslužuju tisuće doručaka.

U našoj maloj školi nizom planiranih različitih aktivnosti svečano smo ih obilježili.

U pripremi zdravog doručka i ove godine aktivno su se uključile i naše mame. Domaćim zdravim namirnicama napunile su naš svečani stol i na taj način pokazale kako mora izgledati pravi zdravi doručak. Tako su se na stolu našle domaće kobasice, sir, maslac, kuhana i pečena jaja, narezani domaći krastavci i paprika, proja s domaćim vrhnjem, domaći džem od jagoda, med….

Na sat INA - Domaćinstva pozvali smo našeg kuhara Ivana s kojim smo željeli složili zdravi doručak. Dogovorili smo se da to bude tortilja. Naš kuhar je stručno i brzo osmislio kako da ta tortilja nutritivno bude bogata i prihvatljiva našem uzrastu. Uz njegovu pomoć i vođenje naše ručice brzo su prionule na posao. Tortilje smo prvo namazali domaćim krem sirom, a zatim na njega poslagali nasjeckanu zelenu salatu, pureću dimljenu salamu i kukuruz šećerac. Na kraju je naša tortilja bila stručno umotana uz pomoć naše učiteljice Jelene B. Momčilović i naše koordinatorice za školsku prehranu Monike Pašti.

Uz dobru zabavu, smijeh i na kraju degustaciji naših tortilja podignuli smo svijest o potrebi konzumacije zdravih doručaka, a kroz sve ove aktivnosti i sami smo naučili kako samostalno pripremiti jednostavan zdrav doručak.

 

                                                                    Učiteljica Silvana Šarić i učenici PŠ Razbojište

OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ

PŠ RAZBOJIŠTE

 

TJEDAN ŠKOLSKOG DORUČKA 2023.

Učenici PŠ Stipanovci i ove školske godine pridružili su se aktivnostima Nacionalnog Tjedna školskog doručka koji se odvijao se od 16. do 20. listopada 2023. u sklopu projekta „ Živjeti zdravo“ Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Predviđenim aktivnostima cilj je podsjetiti svu djecu i njihove roditelje koliko djelatnici školskih kuhinja neumorno rade kako bi svakoga dana nahranili tijelo i duh naše djece. Svaki školski djelatnik zna koliko je školski obrok važna konstanta u svakodnevnom životu učenika. Tema ovogodišnje proslave Tjedna školskog doručka usmjerena je na početke: početak pravilnih prehrambenih navika, početak školskog dana, početak pripreme doručka, početne faze promjena u svakodnevnim navikama.

Učenici su oformili Tim školskih detektiva koji su koristeći svoja znanja, vještine, kreativnost i snalažljivost rješavali sve tajne Zagonetnog jelovnika. Ostvarili smo suradnju sa djelatnicima naše školske kuhinje, i s našim kuharom Ivanom priredili zdravi obrok za sve sudionike. Aktivnosti smo ostvarili na zabavan i edukativan način te smo osim poruke važnosti doručka za uspjeh i energiju kroz dan prikazali i što je sve potrebno kako bi im se svakog dana servirao njihov školski doručak: gdje rastu i kako se proizvode namirnice koje su dio njihovog doručka, kako se te namirnice nabavljaju i stižu u školske kuhinje, kako se doručci pripremaju u kuhinji te kako pokrenuti neke promjene kako bismo bacili što manje namirnica i pripremljene hrane. Za svaki početak potrebno je malo energije i entuzijazma, a to su upravo značajke koje nam školskim doručkom daju svi oni koji rade u školskim kuhinjama diljem Hrvatske. Učenici su uživali u svim provedenim aktivnostima, opskrbili su se energijom putem zdravog smoothie i ukusnih waffle te su zasigurno su naučili kako je doručak najvažniji obrok u danu.

 

Učiteljica: Monika Mužar – Kos

OŠ HINKA JUHNA PODGORAČ

                                                                                              PŠ STIPANOVCI

                                             

 


Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač