2021-11-24 08:03:24

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara

Tradicionalnim paljenjem svijeća obilježili smo godišnjicu tragedije koja se dogodila u Vukovaru. Svjetlost lampaša podsjetila nas je na žrtvu onih koji su vjerovali u ljubav, koji su u paklu boli, ponora i blata vjerovali u slobodu i istinu, toliko snažno da su njih žrtvovali svoj život. 

I U NAŠOJ ŠKOLI VUKOVAR SVIJETLI 

Uoči državnog praznika Dana sjećanja na žrtve Vukovara i Škabrnje učenici 1. /3. r. PŠ Stipanovci su dostojanstveno i primjereno odali počast svim sudionicima obrane Vukovara, grada – simbola hrvatske slobode. Tako su se prisjetili na neke trenutke i događaje koje su se zbile u povijesti nekog vremena, a koji su se svima nama odraslima, a posebno samim VUKOVARCIMA , urezali duboko u srca. Učenici su tijekom cijelog tjedna sudjelovali i u nizu aktivnosti na temu sjećanja na Vukovar. Tradicionalnim paljenjem svijeća obilježili smo godišnjicu tragedije koja se dogodila u Vukovaru. Svjetlost lampaša podsjetila nas je na žrtvu onih koji su vjerovali u ljubav, koji su u paklu boli, ponora i blata vjerovali u slobodu i istinu, toliko snažno da su njih žrtvovali svoj život. Tako smo barem malim znakom pažnje ukazali koliko suosjećamo sa žrtvama domovinskog rata. I ove godine još jednom poklonili smo se GRADU HEROJU i odali mu posebnu počast. Na dan kada se prisjećamo ove tužne obljetnice, na nama je da prigrlimo istu tu svjetlost, da prigrlimo spoznaju da su istina, sloboda i ljubav vječna težnja čovjekova srca. Prigrlili smo  Vukovar, njegova nadanja, njegov ponos, žrtvu, ljubav, snagu i hrabrost njegovih ljudi  koji su branili svoj grad i svoje prijatelje. Budimo na ponos Vukovaru.

 Vukovare, hvala ti Grade!                             

                                                                             Učiteljica: Monika  Mužar - Kos

PŠ Razbojište

Srijeda, 17.11.2021.

Mjesec studeni. Gusta magla često se nadvija nad našom slavonskom zemljom. Sunce i oblaci svakodnevno se bore da ju nadjačaju.

Ovih dana kao da je još gušća. Pravi magloviti jesenski dani. Sumorni i tužni.

A posebno je tužan današnji dan, jer se prisjećamo Domovinskog rata i žrtava Vukovara.

Dan smo započeli ratnom pričom o dječaku Jerku i njegovom magarcu Sivku koji su se našli u vihoru Domovinskog rata. Pogledali smo i kratak dokumentarni film o stradanju Vukovara.

Učenici 2. i 3. razreda likovnim radovima prikazali su kako oni zamišljaju obnovu Vukovara i vukovarskog vodotornja na njihovim ruševinama.

Učenici 4. razreda oblikovanjem glinamola i plastelina prikazali su simbol Domovinskog rata u Osijeku – CRVENOG FIĆU.

Na našim razrednim panoima zablistale su poruke zahvale i mira.

A ispred naše škole zapalili smo crvene lampaše u znak sjećanja na žrtvu ovog lijepog grada na Dunavu, grada koji je simbol Domovinskog rata i borbe za neovisnošću naše domovine.

 

                                                             Učenici i učiteljice Ljubica Đurić i Silvana Šarić

Matična škola u Podgoraču

I u našem razredu Vukovar svijetli

„Nema leđa jačih od mojih i vaših, i zato, ako vam nije teško, ako je u vama ostalo još mladenačkog šaputanja, pridružite se.“

Priča o gradu, Siniša Glavašević

30. obljetnicu stradanja Vukovara i Škabrnje učenici 1. razreda PŠ Budimci po prvi put obilježili su na način blizak tako malom uzrastu. U sklopu izvannastavnih aktivnosti - Male čitaonice čitali smo rečenice o gradu heroju, pogledali smo i proučili fotografije poznatih znamenitosti grada Vukovara (Vukovarski vodotoranj, golubica mira…) te su kroz iznimno zanimljiv razgovor učenici iznosili svoja osobna iskustva o posjetima gradu ili nekom od njegovih parkova, znamenitosti sa svojim obiteljima... Spomenuli smo i Spomen križ na ušću Vuke u Dunav kojeg je učiteljica pokazala na fotografiji te opisala osobni posjet tom spomeniku. Uključili smo digitalni alat WordArt te u istom izradili srce s pojmovima koji nas podsjećaju na Vukovar (nakon razgovora što grad znači za našu domovinu). Za mali odmor od intenzivnih osjećaja koje smo pobudili u nama samima poigrali smo se lišćem u parku iza naše škole. Odlučili smo osim lampiona u znak sjećanja na grad heroj „zapaliti“ bezbroj malih svijeća u svom razredu. U tehnici pastela stvorili smo predivan pano „I u mom razredu Vukovar svijetli“ te na taj način odali počast voljenom Vukovaru.

Učiteljica Patricija Hercog

 


Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač