2022-03-25 22:58:39

Svjetski dan voda 22.3.

Tradicionalno obilježavanje Svjetskog dana voda naši su učenici i učiteljice nastavili i ove godine. Učenici od 5. do 8. razreda sudjelovali su u mnogobrojnim radionicama na nastavi prirode, biologije i kemije dok su učenici od 1. do 4. razreda čitali, pisali pjesme i poruke te istraživali zanimljivosti o vodi. Sve ove aktivnosti govore o važnosti vode i važnosti njenog očuvanja.

                     SVJETSKI DAN VODA U PODRUČNOJ ŠKOLI POGANOVCI

Opća skupština UN je rezolucijom od 22. veljače 1993. odlučila da se 22. ožujak svake godine obilježi kao Svjetski dan voda  kako bi se skrenula pozornost ljudi diljem svijeta na važnost očuvanja vode za piće, s tim da se svake godine obilježava uz drugi moto. Ove godine u fokusu su podzemne vode, a uz slogan „Učinimo nevidljivo vidljivim“ namjera je bila istaknuti kolika je njihova važnost.  

Tako smo i mi današnju nastavu vezali uz tematiku voda te je svaki sat bio djelomično ili potpuno vezan uz navedenu temu. Započeli smo prezentacijom i upoznavanjem s pojmom i značenjem podzemnih voda za život živih bića. Učenici su iznosili rezultate svoga istraživanja o zanimljivostima o vodi, nakon čega je slijedio kreativniji dio nastave. Bilo je tu čitanja pjesama i priča, osmišljavanja rođendanske čestitke potočiću, pisanja poruka, oslikavanja kapljica i izrade ribica od kolaža. Uklapanjem svih radova u jedan plakat učenici su svojom kreativnošću pokušali naglasiti značenje vode u životu čovjeka i ostalih živih bića.

Danas smo se kroz sve ove aktivnosti podsjetili koliko smo sretni što se Hrvatska još uvijek svrstava u red pitkom vodom bogatih zemalja i da nikako tu činjenicu ne smijemo uzeti zdravo za gotovo.

Učiteljica Goranka Sarka

 

Svjestski dan voda u višim razredima

Devet razreda naše škole sudjelovalo je u obilježavanju Svjetskog dana voda,  u pratnji učiteljice Kristine Marinković. Naime, učenici su dali doprinos, svatko prema svom uzrastu. Učenici 5.a razreda crtali su motive vode  tehnikom šećernog akvarela na što su posebno ponosni. Učenici .5.b razreda čitali su priču o putovanju male kapljice te su je i zvukovno oponašali. 

Učenici 6. razreda  izrađivali su umnu mapu na temu - Putovanje male kapljice pri čemu su morali uvrstiti potrebne pojmove: isparavanje, sakupljanje, kondenzacija, padaline. Bilo je i onih koji su svoju kreativnost iskoristili u potpunosti te izradili i nešto drugačije prikaze, svakako za svaku pohvalu. Isto tako, na prikazu izvorne stvarnosti u to su se i sami uvjerili. U plastičnim vrećicama s obojenom vodom kao i natopljenom zemljom zaljepljenih na prozorsko staklo uočili su da sunčevim zagrijavanjem mala kapljica isparava, sakuplja se u oblacima, kondenzira te se ponovno sakuplja. Nakon čega proces ponovno započinje. Ubrzo nas je to dovelo i do spoznaje da vjerojatno pijemo vodu koju su nekada pili i dinosauri. Da, zanimljivo.... Učenici 7. razreda pitali su se gdje sve ima vode te slikovno i tekstualno prikazali dok su učenici 8. razreda provjerili koje namirnice sadrže vodu te znanje iz kemije iskoristili za izračunavanje udjela vode u pojedinim namirnicama.  Učenici su shvatili važnost vode kao i svojeg zadatka te ozbiljno prionuli na posao. Za sada u nastavku možete vidjeti samo neke dijelove aktivnosti a uskoro ćete moći prelistati i našu virtualnu knjigu, koja je trenutno još u izradi. Do slijedećeg susreta šaljemo lijepi pozdrav... Učiteljica Kristina Marinković  

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač