Mjesec listopad u našoj školi posvećen je Danu kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su zajedno sa svojim učiteljicama, učiteljima te uz podršku roditelja, baka i djedova, sudjelovali u raznim aktivnostima kojima smo slavili plodove prirode. U matičnoj i područnim školama pripremljeni su bogato ukrašeni stolovi puni kruha, peciva i domaćih proizvoda. Djeca su s radošću blagovala te izrazila zahvalnost za darove koje nam zemlja pruža.

“U Osnovnoj školi Hinka Juhna Podgorač učenici od 1. do 4. razreda u četvrtak 16.10. tradicionalno su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su s velikim veseljem donijeli od kuće razne pekarske proizvode – mirisne kruhove, peciva, kolače i druge domaće delicije koje su pripremili zajedno sa svojim obiteljima. Školski stolovi bili su puni raznolikih okusa i mirisa koji su podsjetili sve prisutne na važnost zajedništva i zahvalnosti. Obilježavanje je započelo dekoriranjem stolova, nakon kojeg je svećenik Mijo Lasović blagoslovio hranu i sve koji su sudjelovali u ovoj lijepoj tradiciji. Zahvalili smo Bogu na plodovima zemlje, trudu pekara i roditelja te svemu što nam omogućuje zdravu i obilnu prehranu. Dani kruha nisu samo vrijeme kušanja i druženja, već i prilika da učenici nauče cijeniti trud, ljubav i dar prirode koji svakodnevno primamo. Zahvaljujemo svim roditeljima i učenicima na sudjelovanju u ovoj toploj i radosnoj proslavi.”

Učiteljice Nada Vulić, Milica Ivančić, Sofija Hendrih, Tajana Vinić i Suzana Hardi, MŠ Podgorač

“U mjesecu listopadu, viši razredi naše matične škole svečano su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Učenici su s puno pažnje i truda donijeli razne domaće proizvode – kruh, peciva, kolače, voće i druge jesenske darove koje su pripremili zajedno sa svojim obiteljima.

Svi su proizvodi bili izloženi na bogato ukrašenim stolovima u holu škole, stvarajući toplo i svečano ozračje. Ova tradicionalna manifestacija bila je prilika da se podsjetimo na važnost zahvalnosti za prirodne darove, trud naših obitelji i vrijednost zajedništva.

Zahvaljujemo svim učenicima, roditeljima i učiteljima koji su sudjelovali u organizaciji i uljepšali ovaj poseban dan.”

Razrednici viših razreda, MŠ Podgorač

„U listopadu, već dugi niz godina, tradicionalno obilježavamo Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Prilika je to za izražavanje zahvalnosti za kruh, osnovnu namirnicu koja nas hrani i spaja, ali i izražavanje zahvalnosti za sve plodove zemlje.                                                              Tako smo i ove godine kroz različite aktivnosti učili o nastanku kruha, njegovoj važnosti u prehrani, tradiciji te hrvatskim običajima povezanim s kruhom. Nastavni dan započeli smo gledanjem film Od zrna do kruha, koji nas je poučio kako nastaje kruh i da u njegovom nastajanju sudjeluje mnogo ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Čitali smo pjesme i priče, izrađivali maske i odglumili narodnu priču Zrno pšenice. Smišljali smo matematičke priče s pekarskim proizvodima. Izrađivali likovne radove od različitih žitarica i njima ukrašavali našu učionicu.                                                                                    Slavlje kruha završili smo takmičenjem u otkrivanju izreka o kruhu i degustacijom pekarskih proizvoda koje su nam pripremile naše mame.“

     Gdje ima kruha, nema gladi.

                                                                                                Učiteljica Goranka Sarka, PŠ Poganovci

“Školska godina kao da je jučer počela i ljeto je zamijenila jesen. Već je listopad. Zahladilo je.
Zadnja jata ptica selica okupljena na električnim žicama između dvije kuće čekaju polazak na
jug. U zraku se osjeti miris prvog dima koji izlazi iz dimnjaka okolnih kuća.
I u našoj školi je toplo. Ukrašeni prozori naše učionice plodovima jeseni dopunjuju dojam da
se priroda promijenila i da odiše mnoštvom plodova koji se ubiru u našim vrtovima,
voćnjacima i vinogradima. Listopad je mjesec kada slavimo obilje plodova i hrane koje nam
daruje priroda.
Tako smo i ove godine nizom aktivnosti obilježili Dane kruha. Pridružila nam se i naša nova
vjeroučiteljica Anita Firić koja je pripremila prikladnu prezentaciju „Od zrna do kruha“ kao
uvod u sve druge aktivnosti.
U obilježavanje ove svetkovine veliki doprinos dale su naše mame i bake koje su za taj dan
pripremile divne i ukusne domaće krušne proizvode. Toga jutra naša škola je zamirisala
poput pekare kada rano ujutro otvori svoja vrata za prve kupce.
Na satu HJ čitali smo prigodne priče i pjesme, zabavljali se rješavajući križaljke i rebuse te
bojali i čitali slikopriče iz doba Isusa kada je jednim kruhom i ribom nahranio mnoštvo ljudi.
Na satu LK različitim tehnikama stvarali smo krušne proizvode. Na satu EJ s učiteljicom
Jelenom B. Momčilović naučili smo nazive pekarskih proizvoda i vrste žitarica te radove
postavili na učionički pano. Posebice zanimljivo nam je bilo kad smo se i sami iskušali u izradi
tijesta za kruh. Prstići učenika 1.r. oblikovali su slovo L pomoću sjemenki pšenice i kukuruza.
Učionice su zasjale bogatstvom naših uradaka, a stolovi prekrasnim proizvodima kojima smo
se zasluženo poslije nasladili uz smijeh i druženje.
A bilo je tu svega: kiflica, pletenica, kukuruzne proje s pekmezom, buhtli, pužića s orasima,
vanili kiflica, a najviše dobrog druženja i zajedništva te razvijanja svijesti o brizi za prirodu
koja nam svake jeseni podari bogatstvo plodova i hrane.”

Učiteljice Silvana Šarić i Jelena Šimunović Antunović, PŠ Razbojište

„U PŠ Budimci  tradicionalno smo obilježili Dan kruha i zahvalnosti za plodove zemlje, dan kada se prisjećamo važnosti rada, prirode i zahvalnosti za sve što nam ona daje. U ugodnom i veslom ozračju, učenici su zajedno sa svojim učiteljima sudjelovali u raznim zanimljivim aktivnostima.

Tijekom dana učionice su mirisale na svježe pečene palačinke koje su učenici  pripremali s učiteljicama s puno truda i veselja. Na školskim stolovima našli su se i ukrasi od jesenskih plodova, a sve je dodatno uljepšao stol zahvalnosti koji su učenici pažljivo uredili bundevama, kukuruzom, orasima i jabukama.

Posebno zanimljiva aktivnost bila je izrada pekarskih plodova od glinamola. Učenici su pokazali svoju kreativnost izrađujući male kruščiće, perece i peciva koja su izgledala gotovo kao prava!

Zajedno su otpjevali i veselu pjesmicu „Mlinar“, kojom su podsjetili sve prisutne koliko je važan trud i rad svakog čovjeka u nastanku kruha koji svakodnevno jedemo.

Dan smo završili s osmijehom i osjećajem zahvalnosti – za plodove zemlje, za trud naših ruku i za zajedništvo koje svake godine ovaj dan čini posebnim.“

Učiteljica Ljubica Đurić, PŠ Budimci

“Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 17. listopada 2025. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Kroz integrirane aktivnosti uz pomoć vjeroučiteljice napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom. Našu pekarsku proslavu zaokružili smo zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.”

Učiteljica Monika Mužar – Kos i vjeroučiteljica Anita Firić, PŠ Stipanovci

/*** Collapse the mobile menu - WPress Doctor ****/ Skip to content