preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > Projekti  > GLOBE
vijesti

OŠ Hinka Juhna Podgorač - GLOBE škola

Naša mala škola je ove godine u ožujku postala GLOBE škola, a time i druga GLOBE škola na našičkom području. Taj status dobila je nakon što su učiteljice Maja Benak i Ljubica Đurić prošle seminar za GLOBE voditelje.

Što je zapravo GLOBE?

GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) program je znanstveno obrazovni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Zamisao o programu GLOBE obzananio je 1994. godine tadašnji američki predsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje (22.travnja). Glavni nositelj programa GLOBE u SAD-u je Sveučilišna korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri NASA – američka Državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Sveučilište države Colorado i US State Department. U program je danas uključeno preko 100 zemalja i 20 000 škola, a na svakom od kontinenata  postoji bar jedna GLOBE škola. U Hrvatskoj je ovom projektu pristupilo više od 100 škola. 

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE server.

Ovim se projektom nastoji potaknuti učenike na stjecanje spoznaja o okolišu, upoznavanje i ovladavanje novim tehnologijama, izgrađivanje pravilnog stava o zaštiti i unaprjeđenju okoliša, poticanje istraživačkog duha te razvijanje socijalnih kompetencija. Jednako važan cilj je i zadovoljavanje učenikove potrebe za fizičkom aktivnošću u vanjskim prostorima škole.

Zainteresirani više o samom programu GLOBE mogu saznati na mrežnim stranicama globe.pomsk.hr i www.globe.gov.


Kalendar
« Srpanj 2022 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
27 28 29 30 1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13 14 15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
1 2 3 4 5 6 7
Prikazani događaji

e-Dnevnik

Projekti

 

Sigurnost na interentu

Centar za sigurniji Internet

      

 

 

 

 

Pet za net

 

Netica

Korisni linkovi > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju