preskoči na sadržaj

Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač

 > GLOBE
vijesti

Dan planeta Zemlje za velike i male

Autor: Tajana Tomoković, 26. 4. 2017. 09:28

Dan planeta Zemlje obilježili smo izvan svojih učionica. "Veliki" u šumi, a "mali" gostujući u PŠ Razbojište.

Učenici od 5. do 8. razreda su u ponedjeljak, 24. travnja 2017. pješačili 3km do šume "Kod Đeme" gdje su podijeljeni u radionice aktivno podizali svijest o ekologiji i utjecaju svakog pojedinca na očuvanje planeta Zemlje. Kako je protekao dan na terenskoj nastavi za 120 učenika, 14 učitelja predmetne nastave i 3 pomočnika u nastavi, izvjestili smo na mrežnoj stranici, a može se vidjeti i na sljedećem linku...

http://os-hjuhna-podgorac.skole.hr/?news_hk=1&news_id=676&mshow=896#mod_news

Učenici od 1. do 4. razreda Matične škole u Podgoraču i Područnih škola Stipanovci, Budimci i Poganovci, integrirani nastavni dan održali su u Područnoj školi Razbojište. Učiteljice Silvana Šarić i Martina Knežević za stotinjak učenika pripremile su mnogobrojne aktivnosti i radionice u učionicama, ali i u školskom dvorištu. Više o ovom na poveznici...

http://os-hjuhna-podgorac.skole.hr/?news_hk=1&news_id=683&mshow=896#mod_news

"Dan planeta Zemlje - terenska nastava" projekt je prijavljen u eTwinning. Sa učenicima i učiteljima iz još pet europskih zemalja dijelimo i izmjenjujemo iskustva u izvanučioničkom radu. https://www.etwinning.net/hr/pub/index.htm

 [više]

Svjetski dan voda na Školskom portalu

Autor: Tajana Tomoković, 21. 4. 2017. 09:18

"Učenike potičemo na stjecanje novih spoznaja o okolišu, upoznavanje i ovladavanje novim tehnologijama, izgrađivanje pravilnoga stava o zaštiti i unaprjeđenju okoliša, razvijanje istraživačkog duha, razvijanje mašte, opažanje detalja, povezivanje teorijskih činjenica te razvijanje socijalnih kompetencija. Jednako važan cilj je i zadovoljavanje učenikove potrebe za fizičkom aktivnošću u vanjskim prostorima škole. Naposljetku, učenici istraživanjem samostalno dolaze do novih spoznaja o okolišu te razvijaju pozitivan stav prema prirodi koja nas okružuje, a učiteljima su odlična baza za kreiranje kvalitetne suvremene nastave te koreliranje gotovo svih nastavnih sadržaja i nastavnih predmeta." - dio je iz članka objavljenog na Školskom portalu 19.travnja 2017. Za više pročitajte na poveznici https://www.skolskiportal.hr/clanak/7394-globe-globalno-ucenje-i-opazanje-za-dobrobit-okolisa/

 [više]

Svjetski dan voda 2017. - Podgorač/Borovik Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Benak, 28. 3. 2017. 14:37

Povodom Svjetskog dana voda, koji se svake godine obilježava 22. ožujka, učenici 1. i 4.b razreda OŠ Hinka Juhna Podgorač posjetili su obližnje jezero Borovik. Fotografije govore više od riječi, pa stoga pogledajte prezentaciju u nastavku i otkrijte kako nam je bilo te što smo novoga naučili.

Učiteljice Sofija Kubaša i Milica Ivančić

 [više]

Svjetski dan voda 2017. - Budimci

Autor: Maja Benak, 28. 3. 2017. 14:28

Ove školske godine Svjetski dan voda u svijetu se obilježava po 19.put. U Budimcima su učenici kombiniranog odjela s učiteljicama Tajanom Vinić i Patricijom Hercog prošetali do rijeke Vuke kroz prirodu. Pritom su pomoću kompasa odredili stajalište, smjer kretanja, ali i smještaj Vuke s obzirom na naše selo. Ove školske godine upozajemo se sa Globe programom jer je naša škola postala Globe škola te smo mjerili, između ostalog, i temperaturu rijeke Vuke. Obilježavanjem ovog dana budimo kod učenika svijest o očuvanju vode i nedostatku pitke vode u svijetu.

Učiteljica Patricija Hercog

 [više]

Eko akcija mladih Budimčana

Autor: Maja Benak, 27. 3. 2017. 14:20

Skupljanje otpada i čišćenje okoliša naše škole i obližnjih ulica obilježili su početak novog tjedna u našoj područnoj školi. Drugašići i četvrtaši navukli su rukavice i opremili se vrećicama za skupljanje otpada te zajedno s učiteljicom krenuli u akciju prikupljanja papirića, plastike i staklenih boca. Akcija se završila na Zelenom otoku u centru sela gdje smo razvrstali otpad u zeleni, plavi i žuti kontejner te se zadovoljni vratili u školske klupe. Ovi je prva od naših mnogobrojnih akcija ovog proljeća.
Učiteljica Patricija Hercog
 [više]

Zima

Autor: Tajana Tomoković, 24. 3. 2017. 22:33

 I tijekom zime maleni globovci  iz 2. razreda u PŠ Razbojište bili su jako vrijedni.  Tijekom zimskih praznika zadatak im je bio pratiti promjene u prirodi, odnosno pratiti količinu i vrstu padalina. Nakon što smo napunili baterije i vratili se u školske klupe, podijelili smo zadatke za istraživanje, praćenje i bilježenje. Jedna skupina dobila je zadatak istražiti koje životinje spavaju zimski san, druga svakodnevno mjeriti i bilježiti temperaturu, treća pratiti naoblaku,a četvrta pratiti snježne padaline.

 [više]

JESEN u Globe-u Vijest ima dokument u privitku

Autor: Tajana Tomoković, 9. 12. 2016. 09:32

U petak,  2. prosinca na roditeljskom sastanku roditeljima je prikazano što su sve učenici ovoga polugodišta radili iz projekta GLOBE. Učenici su pratili  vremenske promjene u jesen , istraživali o jeseni,  svakodnevno mjerili temperaturu, pratili naoblaku,  donosili jesenske plodove, reciklirali papir, izrađivali jesenske zavjese, čistili okoliš. Učenici su uz pomoć učiteljice i asistentice izradili plakat o jeseni te na njemu napisali zaključke toga godišnjeg doba.  Roditeljima je prikazan i video uradak o recikliranju papira.

https://youtu.be/ViwuXqOdT8E

Učiteljica Martina Knežević

 [više]

Mali globovci krenuli u akciju Vijest ima dokument u privitku

Autor: Maja Benak, 23. 9. 2016. 14:24

S početkom školske godine Mali globovci su s veseljem krenuli u akciju. Za to su naravno zadužene učiteljice razredne nastave koje su osmislile projekte kojima će uvesti svoje učenike u program GLOBE.

 

 [više]

Nabavljeni prvi mjerni instrumenti

Autor: Maja Benak, 12. 9. 2016. 14:16

Za vrijeme ljetnih praznika uspješno smo nabavili neke mjerne instrumente što će nam uvelike pomoći da krenemo s određenim projektima i mjerenjima. Naravno, kupnja tih instrumenata ne bi bila moguća bez financijskih donacija. Tako se srdačno zahvaljujemo Upravnom odjelu za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Osječko-baranjske županije i tvrtki Panon agro koji su nam svojim donacijama omogućili da s početkom nove školske godine krenemo u provođenje programa GLOBE. 

Učiteljica Ljubica Đurić

 [više]

 OŠ Hinka Juhna Podgorač - GLOBE škola

Naša mala škola je ove godine u ožujku postala GLOBE škola, a time i druga GLOBE škola na našičkom području. Taj status dobila je nakon što su učiteljice Maja Benak i Ljubica Đurić prošle seminar za GLOBE voditelje.

Što je zapravo GLOBE?

GLOBE (Globalno učenje i opažanje za dobrobit okoliša) program je znanstveno obrazovni program namijenjen učenicima osnovnih i srednjih škola. Zamisao o programu GLOBE obzananio je 1994. godine tadašnji američki predsjednik Al Gore na Dan planeta Zemlje (22.travnja). Glavni nositelj programa GLOBE u SAD-u je Sveučilišna korporacija za atmosferska istraživanja (UCAR), a partneri NASA – američka Državna uprava za atmosferu i svemir, Nacionalna fondacija za znanost, Sveučilište države Colorado i US State Department. U program je danas uključeno preko 100 zemalja i 20 000 škola, a na svakom od kontinenata  postoji bar jedna GLOBE škola. U Hrvatskoj je ovom projektu pristupilo više od 100 škola. 

Program GLOBE predviđa redovita i kontinuirana učenička mjerenja i opažanja u neposrednom okolišu škole. Mjerenja i opažanja obavljaju se na području atmosfere, vode, tla i pokrova, a rezultati istraživanja se međusobno upotpunjuju i povezuju, čime se ostvaruje program cjelovitog praćenja stanja okoliša. Prikupljeni se rezultati unose u zajedničku bazu podataka na GLOBE server.

Ovim se projektom nastoji potaknuti učenike na stjecanje spoznaja o okolišu, upoznavanje i ovladavanje novim tehnologijama, izgrađivanje pravilnog stava o zaštiti i unaprjeđenju okoliša, poticanje istraživačkog duha te razvijanje socijalnih kompetencija. Jednako važan cilj je i zadovoljavanje učenikove potrebe za fizičkom aktivnošću u vanjskim prostorima škole.

Zainteresirani više o samom programu GLOBE mogu saznati na mrežnim stranicama globe.pomsk.hr i www.globe.gov.


Kalendar
« Listopad 2018 »
Po Ut Sr Če Pe Su Ne
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
Prikazani događaji

Korisni linkovi
 > Hgspot
 > Vemil
 > Sokoli
 > Prijava

CMS za škole logo
Osnovna škola Hinka Juhna Podgorač / H. Juhna 8, HR-31433 Podgorač / os-hjuhna-podgorac.skole.hr / os_podgorac@os-hjuhna-podgorac.skole.hr
preskoči na navigaciju