DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Tajana Tomoković, 27. 10. 2021.
Naši su učenici i ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Toplina i mirisi domaćih proizvoda širili su se našim školama, a što su to učenici radili pročitajte u izvještajima naših učiteljica.
I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.
Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 15. listopada 2021. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Ubrzo smo se i poigrali žitaricama te smo zavezanih očiju morali prepoznati žitaricu po obliku. Naučili smo prigodne pjesmice koje su nam i recitirali uz kreativno izrađene lutke. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom. Prilagođeni epidemiološkim mjerama ove godine miris pekarskih proizvoda nije se širio našim učionicama pa se nadamo da ćemo na godinu vrijedne ruke nestrpljivih đaka umijesiti tijesto i ispeći svoje pekarske slastice. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.
Učiteljica: Monika Mužar - Kos
Učenici 2.i 3. razreda PŠ Budimci i ove godine obilježili su važne datume posvecene Danima kruha, Danima jabuka i Danu kravate. Svakoj namirnici posvetili smo jedna dan i obiljezili je na prigodan nacin zanimljivim aktivnostima. Istrazili smo zastupljenost razlicitih vrsta zitarica u prehrani stanovnistva, prehrambene navike kroz stoljeca, odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Upoznali smo se s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha), ukazali na vaznost zdrave prehrane. Učenici su slikali, pjevali, recitirali, glumili. Poštujuci epidemioloske preporuke kruh i krušne proizvode nismo donosili u skolu. Tijesto se ipak ponegdje tradicionalno mijesilo i peklo u domovima nasih ucenika. Radujemo se i prizeljkujemo bolja vremena i obiljezavanju ovih posebnih dana u tradicionalnom duhu.
Ove školske godine 1. razred PŠ Budimci po prvi put slavi i obilježava listopadske iznimno važne nadnevke: Svjetski dan hrane, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dani kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Već krajem rujna na poseban način obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o otpadu hrane kroz upoznavanje sa slikovnicom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Slikovnicu su dobili svi učenici prvih razreda naše domovine na dar od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. O nastanku i važnosti kruha i plodova zemlje pogledali su kratki video na platformi udžbenika Školske knjige ( https://www.e-sfera.hr ). Izrađivali smo krušne proizvode u likovnoj tehnici glinamol i plastelin, a roditelji su skupa s djecom skupili jesenske plodove i lišće te donijeli u školu. Od svega nabrojanog organizirali smo IZLOŽBU pod nazivom Naši jesenski dani kruha, plodova jeseni i zahvalnosti za plodove zemlje. Cijela izložba prvašića može se pogledati u holu naše područne škole, a kako smo itekako zakoračili u jesen izložbu ćemo samo nadopunjavati radovima i proizvodima koji nastanu u narednom periodu u našem razredu.
Učiteljica Patricija Hercog
PŠ Poganovci - Dane kruha obilježavamo svake godine u jesen, u mjesecu listopadu. Tih dana izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. I ove smo godine s nestrpljenjem dočekali dan kada smo slavili kruh i plodove zemlje te smo uz Dane kruha obilježili i Dan jabuka. Toga su nas dana dočekale zanimljive i raznovrsne aktivnosti. Najprije smo gledali kratki film Od zrna do kruha, koji nas je poučio kako nastaje kruh te da u njegovom nastajanju sudjeluje mnogo ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke i glumili. Smišljali smo matematičke priče s pekarskim proizvodima. Crtali smo pekarske proizvode i uređivali pano. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, kolačima koje su im pripremile mame i kompotom od jabuka kojeg smo sami skuhali. Dan smo začinili darivanjem jabuka. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat aktivnostima, veseljem, zajedništvom i suradnjom.
Učiteljica Goranka Sarka
Razbojište, 14. listopada 2021.
Ispred naše škole topao vjetar igra se s vodom iz fontane i u nju baca otkinuto žuto, crveno i smeđe lišće s obližnjih stabala. U zraku miris dima iz toplih dimnjaka i gakanje posljednjeg jata divljih pataka koje je krenulo na put prema jugu.
Jesen je u pravom smislu riječi. A listopad je jesenski mjesec u kojem obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Mjesec kada prirodi zahvaljujemo za sve što nam je podarila.
Našu školu ukrasili smo narančastim bundevama, klipovima žutog kukuruza, crvenim, zelenim i žutim jabukama i šumskim plodovima, a prozore stablima breza koje pozdravljaju svoje zadnje listiće.
Prava jesen u učionicama.
U dogovoru s vjeroučiteljicom Slavkom osmislili smo kako u ovom lijepom ambijentu svečano obilježiti Dane kruha.
Na satu Vjeronauka razgovarali smo o temi „Za što sve moramo biti zahvalni?“ i „Isus hrani mnoštvo“, te izrađivali dječaka koji nosi kruh i ribe, te crtali tanjur na kojem su se našla jela koje je Isus jeo.
Na satu Hrvatskog jezika čitali smo tekstove o kruhu. Pisali priče i igrokaze o krušnim proizvodima u kojima peciva na policama pekarnice razgovaraju o svom životu. Napisali smo i nekoliko pjesmica u kojima su se našli pekari, mlinovi i vodenice.
Istraživali smo vrste žitarica od kojih se može napraviti kruh.
A na satu Likovne kulture kruh smo „ispekli“ temperama u tonovima boja i oblikovali peciva glinamolom umjesto tijesta.
Na kraju smo svoja nepca zasladili krofnama koje nam je donio naš kuhar Ivan. Kao da je znao da smo baš o njima pričali!
PRIČA JEDNOG KRUHA
Kad me gospođa Vesna toga jutra kupila odmah me stavila u ladicu za kruh. Prvo su me probali za doručak. Onda sam iz ladice slušao kako baka kuha ručak i vijesti s TV-a.
DANI KRUHA! Razumio sam glas s TV-a. O meni govore?! Pa ja sam taj kruh kojeg svi vole. Različitog okusa i oblika drag sam svima.
FILIP VOJTULEK, 4.r.
Učenici i učiteljice Slavka Đukić, Ljubica Đurić i Silvana Šarić
Učenici od 5. do 8. razreda također su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje , ali u svojim učionicama sa svojim razrednicima. Učenici 7.c donijeli su pekarske proizvode i pogostili se na satu razrednog odjela.
U nedjelju je u župnoj crkvi održana i misa zahvalnica za plodove zemlje, a u svečanom programu sudjelovali su naši učenici, vjeroučiteljica Marijana Černava i učiteljica glazbene kulture Mirjana Kučić.
Dane kruha obilježili smo 15. listopada. Upoznali smo vrste kruha i pekarskih proizvoda, razgovarali o kruhu kao osnovnoj namirnici, ali i o ostalim namirnicama koje čine sastavni dio zdravoga obroka. Učenici su zatim crtali pekarske proizvode, a potom ih izrađivali od glinamola. U sklopu izvannastavne aktivnosti učenici su uvježbavali izražajno čitati pjesme o kruhu. Na kraju smo ukrasili pano i izložili svoje radove.
Učiteljica Tajana Vinić
4. razred PŠ Budimci obilježili su Dane kruha uz pjesmu, a potom nastavili u navijačkom duhu repajuči ususret utakmici Hrvatke reprezentacije
Učitelj Ivan Ferenčak
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Tajana Tomoković, 27. 10. 2021.
Naši su učenici i ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Toplina i mirisi domaćih proizvoda širili su se našim školama, a što su to učenici radili pročitajte u izvještajima naših učiteljica.
I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.
Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 15. listopada 2021. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Ubrzo smo se i poigrali žitaricama te smo zavezanih očiju morali prepoznati žitaricu po obliku. Naučili smo prigodne pjesmice koje su nam i recitirali uz kreativno izrađene lutke. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom. Prilagođeni epidemiološkim mjerama ove godine miris pekarskih proizvoda nije se širio našim učionicama pa se nadamo da ćemo na godinu vrijedne ruke nestrpljivih đaka umijesiti tijesto i ispeći svoje pekarske slastice. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.
Učiteljica: Monika Mužar - Kos
Učenici 2.i 3. razreda PŠ Budimci i ove godine obilježili su važne datume posvecene Danima kruha, Danima jabuka i Danu kravate. Svakoj namirnici posvetili smo jedna dan i obiljezili je na prigodan nacin zanimljivim aktivnostima. Istrazili smo zastupljenost razlicitih vrsta zitarica u prehrani stanovnistva, prehrambene navike kroz stoljeca, odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Upoznali smo se s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha), ukazali na vaznost zdrave prehrane. Učenici su slikali, pjevali, recitirali, glumili. Poštujuci epidemioloske preporuke kruh i krušne proizvode nismo donosili u skolu. Tijesto se ipak ponegdje tradicionalno mijesilo i peklo u domovima nasih ucenika. Radujemo se i prizeljkujemo bolja vremena i obiljezavanju ovih posebnih dana u tradicionalnom duhu.
Ove školske godine 1. razred PŠ Budimci po prvi put slavi i obilježava listopadske iznimno važne nadnevke: Svjetski dan hrane, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dani kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Već krajem rujna na poseban način obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o otpadu hrane kroz upoznavanje sa slikovnicom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Slikovnicu su dobili svi učenici prvih razreda naše domovine na dar od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. O nastanku i važnosti kruha i plodova zemlje pogledali su kratki video na platformi udžbenika Školske knjige ( https://www.e-sfera.hr ). Izrađivali smo krušne proizvode u likovnoj tehnici glinamol i plastelin, a roditelji su skupa s djecom skupili jesenske plodove i lišće te donijeli u školu. Od svega nabrojanog organizirali smo IZLOŽBU pod nazivom Naši jesenski dani kruha, plodova jeseni i zahvalnosti za plodove zemlje. Cijela izložba prvašića može se pogledati u holu naše područne škole, a kako smo itekako zakoračili u jesen izložbu ćemo samo nadopunjavati radovima i proizvodima koji nastanu u narednom periodu u našem razredu.
Učiteljica Patricija Hercog
PŠ Poganovci - Dane kruha obilježavamo svake godine u jesen, u mjesecu listopadu. Tih dana izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. I ove smo godine s nestrpljenjem dočekali dan kada smo slavili kruh i plodove zemlje te smo uz Dane kruha obilježili i Dan jabuka. Toga su nas dana dočekale zanimljive i raznovrsne aktivnosti. Najprije smo gledali kratki film Od zrna do kruha, koji nas je poučio kako nastaje kruh te da u njegovom nastajanju sudjeluje mnogo ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke i glumili. Smišljali smo matematičke priče s pekarskim proizvodima. Crtali smo pekarske proizvode i uređivali pano. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, kolačima koje su im pripremile mame i kompotom od jabuka kojeg smo sami skuhali. Dan smo začinili darivanjem jabuka. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat aktivnostima, veseljem, zajedništvom i suradnjom.
Učiteljica Goranka Sarka
Razbojište, 14. listopada 2021.
Ispred naše škole topao vjetar igra se s vodom iz fontane i u nju baca otkinuto žuto, crveno i smeđe lišće s obližnjih stabala. U zraku miris dima iz toplih dimnjaka i gakanje posljednjeg jata divljih pataka koje je krenulo na put prema jugu.
Jesen je u pravom smislu riječi. A listopad je jesenski mjesec u kojem obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Mjesec kada prirodi zahvaljujemo za sve što nam je podarila.
Našu školu ukrasili smo narančastim bundevama, klipovima žutog kukuruza, crvenim, zelenim i žutim jabukama i šumskim plodovima, a prozore stablima breza koje pozdravljaju svoje zadnje listiće.
Prava jesen u učionicama.
U dogovoru s vjeroučiteljicom Slavkom osmislili smo kako u ovom lijepom ambijentu svečano obilježiti Dane kruha.
Na satu Vjeronauka razgovarali smo o temi „Za što sve moramo biti zahvalni?“ i „Isus hrani mnoštvo“, te izrađivali dječaka koji nosi kruh i ribe, te crtali tanjur na kojem su se našla jela koje je Isus jeo.
Na satu Hrvatskog jezika čitali smo tekstove o kruhu. Pisali priče i igrokaze o krušnim proizvodima u kojima peciva na policama pekarnice razgovaraju o svom životu. Napisali smo i nekoliko pjesmica u kojima su se našli pekari, mlinovi i vodenice.
Istraživali smo vrste žitarica od kojih se može napraviti kruh.
A na satu Likovne kulture kruh smo „ispekli“ temperama u tonovima boja i oblikovali peciva glinamolom umjesto tijesta.
Na kraju smo svoja nepca zasladili krofnama koje nam je donio naš kuhar Ivan. Kao da je znao da smo baš o njima pričali!
PRIČA JEDNOG KRUHA
Kad me gospođa Vesna toga jutra kupila odmah me stavila u ladicu za kruh. Prvo su me probali za doručak. Onda sam iz ladice slušao kako baka kuha ručak i vijesti s TV-a.
DANI KRUHA! Razumio sam glas s TV-a. O meni govore?! Pa ja sam taj kruh kojeg svi vole. Različitog okusa i oblika drag sam svima.
FILIP VOJTULEK, 4.r.
Učenici i učiteljice Slavka Đukić, Ljubica Đurić i Silvana Šarić
Učenici od 5. do 8. razreda također su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje , ali u svojim učionicama sa svojim razrednicima. Učenici 7.c donijeli su pekarske proizvode i pogostili se na satu razrednog odjela.
U nedjelju je u župnoj crkvi održana i misa zahvalnica za plodove zemlje, a u svečanom programu sudjelovali su naši učenici, vjeroučiteljica Marijana Černava i učiteljica glazbene kulture Mirjana Kučić.
Dane kruha obilježili smo 15. listopada. Upoznali smo vrste kruha i pekarskih proizvoda, razgovarali o kruhu kao osnovnoj namirnici, ali i o ostalim namirnicama koje čine sastavni dio zdravoga obroka. Učenici su zatim crtali pekarske proizvode, a potom ih izrađivali od glinamola. U sklopu izvannastavne aktivnosti učenici su uvježbavali izražajno čitati pjesme o kruhu. Na kraju smo ukrasili pano i izložili svoje radove.
Učiteljica Tajana Vinić
4. razred PŠ Budimci obilježili su Dane kruha uz pjesmu, a potom nastavili u navijačkom duhu repajuči ususret utakmici Hrvatke reprezentacije
Učitelj Ivan Ferenčak
DANI KRUHA I ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE
Autor: Tajana Tomoković, 27. 10. 2021.
Naši su učenici i ove godine obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje. Toplina i mirisi domaćih proizvoda širili su se našim školama, a što su to učenici radili pročitajte u izvještajima naših učiteljica.
I ove godine mjesec listopad rezervirali smo za DANE KRUHA te smo na poseban način obilježili DANE ZAHVALNOSTI ZA PLODOVE ZEMLJE, DANE KRUHA.
Dane kruha tradicionalno smo obilježili u petak 15. listopada 2021. u našoj područnoj školi u Stipanovcima na poseban i neobičan način. Na samom početku napravili smo izložbeni štand u uglu naše učionice i izložili sve pripremljene proizvode te jesenske plodove našeg kraja. Istražili smo različite vrste žitarica koje rastu u našem zavičaju te smo uočili razlike i ponešto novo naučili o njima. Napravili smo malu izložbu svih žitarica kako bismo ih vidjeli i naučili međusobno razlikovati u prirodi. Naučili smo i kako se nekad ručno runio kukuruz te kako nastaje brašno mljevenjem potrebne žitarice. Ubrzo smo se i poigrali žitaricama te smo zavezanih očiju morali prepoznati žitaricu po obliku. Naučili smo prigodne pjesmice koje su nam i recitirali uz kreativno izrađene lutke. Stvarali smo i Priču o kruhu koju smo predstavili svim učenicima naše škole u obliku stripa. Da ne bi sve prošlo bez kreativnih radionica, na kraju dana učenici su se uključili u EKO izradu zanimljivih pekarskih proizvoda od predviđenih sjemenki žitarica te smo se uz edukativni video okušali u crtanju brašnom. Prilagođeni epidemiološkim mjerama ove godine miris pekarskih proizvoda nije se širio našim učionicama pa se nadamo da ćemo na godinu vrijedne ruke nestrpljivih đaka umijesiti tijesto i ispeći svoje pekarske slastice. Na samom kraju dana zaokružili smo našu proslavu zahvalom svima onima koji su zaslužni za namirnicu koja se svakodnevno nalazi na našim stolovima.
Učiteljica: Monika Mužar - Kos
Učenici 2.i 3. razreda PŠ Budimci i ove godine obilježili su važne datume posvecene Danima kruha, Danima jabuka i Danu kravate. Svakoj namirnici posvetili smo jedna dan i obiljezili je na prigodan nacin zanimljivim aktivnostima. Istrazili smo zastupljenost razlicitih vrsta zitarica u prehrani stanovnistva, prehrambene navike kroz stoljeca, odnos prema kruhu i plodovima zemlje. Upoznali smo se s procesom nastajanja kruha (od zrna do kruha), ukazali na vaznost zdrave prehrane. Učenici su slikali, pjevali, recitirali, glumili. Poštujuci epidemioloske preporuke kruh i krušne proizvode nismo donosili u skolu. Tijesto se ipak ponegdje tradicionalno mijesilo i peklo u domovima nasih ucenika. Radujemo se i prizeljkujemo bolja vremena i obiljezavanju ovih posebnih dana u tradicionalnom duhu.
Ove školske godine 1. razred PŠ Budimci po prvi put slavi i obilježava listopadske iznimno važne nadnevke: Svjetski dan hrane, Dan zahvalnosti za plodove zemlje, Dani kruha i Međunarodni dan borbe protiv siromaštva. Već krajem rujna na poseban način obilježili su Međunarodni dan osviještenosti o otpadu hrane kroz upoznavanje sa slikovnicom „Kako su Dora i Mario spasili hranu“. Slikovnicu su dobili svi učenici prvih razreda naše domovine na dar od Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske. O nastanku i važnosti kruha i plodova zemlje pogledali su kratki video na platformi udžbenika Školske knjige ( https://www.e-sfera.hr ). Izrađivali smo krušne proizvode u likovnoj tehnici glinamol i plastelin, a roditelji su skupa s djecom skupili jesenske plodove i lišće te donijeli u školu. Od svega nabrojanog organizirali smo IZLOŽBU pod nazivom Naši jesenski dani kruha, plodova jeseni i zahvalnosti za plodove zemlje. Cijela izložba prvašića može se pogledati u holu naše područne škole, a kako smo itekako zakoračili u jesen izložbu ćemo samo nadopunjavati radovima i proizvodima koji nastanu u narednom periodu u našem razredu.
Učiteljica Patricija Hercog
PŠ Poganovci - Dane kruha obilježavamo svake godine u jesen, u mjesecu listopadu. Tih dana izražavamo zahvalnost za sve plodove koje ubiremo žetvom i berbom. I ove smo godine s nestrpljenjem dočekali dan kada smo slavili kruh i plodove zemlje te smo uz Dane kruha obilježili i Dan jabuka. Toga su nas dana dočekale zanimljive i raznovrsne aktivnosti. Najprije smo gledali kratki film Od zrna do kruha, koji nas je poučio kako nastaje kruh te da u njegovom nastajanju sudjeluje mnogo ljudi. Upoznali smo različite žitarice od kojih se dobiva brašno za proizvodnju kruha. Čitali smo pjesme i priče, izrađivali štapne lutke i glumili. Smišljali smo matematičke priče s pekarskim proizvodima. Crtali smo pekarske proizvode i uređivali pano. Na kraju su se počastili pekarskim proizvodima, kolačima koje su im pripremile mame i kompotom od jabuka kojeg smo sami skuhali. Dan smo začinili darivanjem jabuka. Bio je to još jedan zanimljiv školski dan, dan bogat aktivnostima, veseljem, zajedništvom i suradnjom.
Učiteljica Goranka Sarka
Razbojište, 14. listopada 2021.
Ispred naše škole topao vjetar igra se s vodom iz fontane i u nju baca otkinuto žuto, crveno i smeđe lišće s obližnjih stabala. U zraku miris dima iz toplih dimnjaka i gakanje posljednjeg jata divljih pataka koje je krenulo na put prema jugu.
Jesen je u pravom smislu riječi. A listopad je jesenski mjesec u kojem obilježavamo Dane kruha, dane zahvalnosti za plodove zemlje. Mjesec kada prirodi zahvaljujemo za sve što nam je podarila.
Našu školu ukrasili smo narančastim bundevama, klipovima žutog kukuruza, crvenim, zelenim i žutim jabukama i šumskim plodovima, a prozore stablima breza koje pozdravljaju svoje zadnje listiće.
Prava jesen u učionicama.
U dogovoru s vjeroučiteljicom Slavkom osmislili smo kako u ovom lijepom ambijentu svečano obilježiti Dane kruha.
Na satu Vjeronauka razgovarali smo o temi „Za što sve moramo biti zahvalni?“ i „Isus hrani mnoštvo“, te izrađivali dječaka koji nosi kruh i ribe, te crtali tanjur na kojem su se našla jela koje je Isus jeo.
Na satu Hrvatskog jezika čitali smo tekstove o kruhu. Pisali priče i igrokaze o krušnim proizvodima u kojima peciva na policama pekarnice razgovaraju o svom životu. Napisali smo i nekoliko pjesmica u kojima su se našli pekari, mlinovi i vodenice.
Istraživali smo vrste žitarica od kojih se može napraviti kruh.
A na satu Likovne kulture kruh smo „ispekli“ temperama u tonovima boja i oblikovali peciva glinamolom umjesto tijesta.
Na kraju smo svoja nepca zasladili krofnama koje nam je donio naš kuhar Ivan. Kao da je znao da smo baš o njima pričali!
PRIČA JEDNOG KRUHA
Kad me gospođa Vesna toga jutra kupila odmah me stavila u ladicu za kruh. Prvo su me probali za doručak. Onda sam iz ladice slušao kako baka kuha ručak i vijesti s TV-a.
DANI KRUHA! Razumio sam glas s TV-a. O meni govore?! Pa ja sam taj kruh kojeg svi vole. Različitog okusa i oblika drag sam svima.
FILIP VOJTULEK, 4.r.
Učenici i učiteljice Slavka Đukić, Ljubica Đurić i Silvana Šarić
Učenici od 5. do 8. razreda također su obilježili Dane kruha i zahvalnosti za plodove zemlje , ali u svojim učionicama sa svojim razrednicima. Učenici 7.c donijeli su pekarske proizvode i pogostili se na satu razrednog odjela.
U nedjelju je u župnoj crkvi održana i misa zahvalnica za plodove zemlje, a u svečanom programu sudjelovali su naši učenici, vjeroučiteljica Marijana Černava i učiteljica glazbene kulture Mirjana Kučić.
Dane kruha obilježili smo 15. listopada. Upoznali smo vrste kruha i pekarskih proizvoda, razgovarali o kruhu kao osnovnoj namirnici, ali i o ostalim namirnicama koje čine sastavni dio zdravoga obroka. Učenici su zatim crtali pekarske proizvode, a potom ih izrađivali od glinamola. U sklopu izvannastavne aktivnosti učenici su uvježbavali izražajno čitati pjesme o kruhu. Na kraju smo ukrasili pano i izložili svoje radove.
Učiteljica Tajana Vinić
4. razred PŠ Budimci obilježili su Dane kruha uz pjesmu, a potom nastavili u navijačkom duhu repajuči ususret utakmici Hrvatke reprezentacije
Učitelj Ivan Ferenčak
« Studeni 2024 » | ||||||
Po | Ut | Sr | Če | Pe | Su | Ne |
28 | 29 | 30 | 31 | 1 | 2 | 3 |
4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 |
11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 |
18 | 19 | 20 | 21 | 22 | 23 | 24 |
25 | 26 | 27 | 28 | 29 | 30 | 1 |
2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 |